ARN75119140120001 KRISTIANSAND havarert. Odd Knudsens samling via Bjørn Pedersen.

 

1914 DS KRISTIANSAND (1) (ARN751191401)

 

 

 

 

 

 

Type:

Dampskip, stykkgods, passasjerer
steam ship, general cargo, passenger

Off.no.:

5603560

Flagg (flag):

NOR

Havn(port):

Arendal

Byggeår (year built):

1914/01

Bnr (Sno):

69

Bygger (yard):

Stavanger Støberi & Dok, Stavanger.

Eier (owner):

A/S Arendals Dampskibsselskab, Arendal.

Disponent (manager):

A/S Arendals Dampskibsselskab, Arendal.

Klasse (Class).:

DnV +1A1

 

 

Tonnasje (Tonnage):

484 brt, 260 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 151,0’-B: 25,1’-D: 17,8’.

Lasthåndtering
(cargo handling.)

 

Kjølemaskineri.
(Ref. machinery.):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering)

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign.):

MJWG

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 stempel dampmaskin (steam reciprocating), triple exp. 3-sylinder, syl. diam.: 14,8”–23,5”–39,0”, slag/stroke: 27,0”. 122 NHK. Bygget av Stavanger Støberi & Dok, Stavanger.

Fart/forbr. (speed/cons.):

12 knop.

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjele(r) (boiler):

1 dampkjele (boiler), med dim.: 14,0’ x 11,5’ og 3 fyrganger. Bygget av Stavanger Støberi & Dok, Stavanger.

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1914 Bygget som KRISTIANSAND av Stavanger Støberi & Dok, Stavanger for A/S Arendals Dampskibsselskab, Arendal. Byggesum NOK 280.000.
Grunnstøtte og sank 04/02 i Grønholmgapet utenfor Risør mens hun var på reise fra Brevik til Kristiansand med post og passasjerer.

 

20. januar 1914 kom ADS nye skip KRISTIANSAND flaggsmykket inn til Arendal.
Den utvalgte krets av aksjonærer og byens autoriteter ble invitert om bord til den storslagne mottakelse av: «Dampskipsselskapets nye smukke og tidsmessige skip, som nu skulle settes inn i Brevik-ruten.»
Ansvaret for nybygget var i gode og trygge hender. Den 69 år gamle kaptein Wetlesen var navngjeten for sin nærmest overnaturlige evne til å navigere seg fram gjennom styggvær og skodde. Gjennom 40 års seilas på kysten hadde han bare en gang kommet en smule forsinket til et anløpssted, het det.
Hellet fulgte ham ikke over på hans nye skip.
       
4. februar skrev Vestlandske Tidende.
«Vel fjorten dager etter at «Kristiansand» kom til sin hjemby, skulle dessverre naturmaktene tvinge skipet opp i det første uhell.
Tåken har ligget tett i det siste, og da
KRISTIANSAND for vestgående skulle anløpe Risør imorges, gikk skipet i tykken på en flu ute ved Grønholmgapet. Skipet hadde mange passasjerer, som til å begynne med ble grepet av skrekk, men takket være kapteinen og besetningens holdning, ble det ingen panikk. Det ble først gjort forsøk på å få skipet flott ved egen maskin, men uten hell. Taubåten ALEXANDER er gått fra Risør til assistanse, og selskapet har rekvirert hjelp fra Moss Dykker selskap. Heldigvis er det fint vær så der skulle være godt håp om å få skipet av. Hadde det vært høy sjø og vind, ville det ha vært verre, da skipet ligger meget utsatt til.»
               
KRISTIANSAND stod vanskelig til. Skipet hadde skåret seg fast i en renne med grunt vann på begge sidene. Alle forsøk på å få det flott var forgjeves, og den 23. februar ble skipet erklært for totalforlist.
        Byggesummen hadde vært 280 000 kroner og assuransesummen var tilsvarende. Den som tok tapet tyngst, var derfor gamle Wetlesen som følte han hadde mistet litt av sin anseelse som en prikkfri skipsfører. En trøst i sorgen fikk han fra statsminister Gunnar Knudsen, som ofte hadde fulgt med ham som passasjer på Brevikruten.

«Fra Statsministeren»
Kristiania 12. Februar 1914
        Kjære Kaptein Wetlesen, det gjør mig meget ondt at det nye vakre Skib, som De nu hadde faaet, sandsynligvis gaar tapt. Ingen, som kjender Dem, vil være i Tvil om, at det er et sørgelig Uheld, som har rammet Dem, og at De derfor ikke maa ta Dem nær av Affæren.
        Hold Modet oppe og se at faa bygget en ny Baat priserne er lavere nu, saa De vil faa en bedre Baat for samme Pris. Vær ikke ræd for Bredden. Vorse Passagerbaater er i Reglen for smale. Et par Fod i Bredden gjør Passagerbekvemmelighedene rummeligere og Baaten bedre i Sjø og lettere at manøvrere. Gir man Baaten pene Linjer for og agter, saa vil den bredere Baat gaa likesaa fort som den smalere.
Med venlig Hilsen Deres Gunnar Knudsen»

Arendal Dampskibsselskab fulgte opp statsministerens gode råd. Samme året ble en ny KRISTIANSAND kontrahert ved Nyland Mekaniske Verksted.

 

 

History in English:

1914 Built as KRISTIANSAND by Stavanger Støberi & Dok, Stavanger for A/S Arendals Dampskibsselskab, Arendal. Building costs NOK 280.000.
Wrecked 04/02 in Grønholmgapet off Risør whilst on a voyage from Brevik to Kristiansand with mail and passengers.

 

 

           

Kilde: DnV, Lloyd’s,Starke, Boken ”Arendals Dampskibsselskab 1857 - 1982” av B. Dannevig,
Bladet Skipet 1/2000, Boken Stavanger Støberi & Dok av Erling Jensen.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim.
Sist oppdatert: 24/10-2020 (SN/PS)