Mangler bilde.

 

1890 DS BARACOA (BRG552189002)

 

 

“Mosquito”

 

 

 

Type:

Dampskip, stykkgods, frukt
steam
ship, general cargo, fruit carrier.

Off.no:

5600012

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Bergen

Byggeår (year built):

1890/05

Bnr (Sno).:

59

Bygger (yard):

Sam & Hugh Morton & Co., Victoria Dock, Leith, Scotland.

Eier (owner):

Harloff & Bøe, Bergen.

Disponent (manager):

Harloff & Bøe, Bergen.

Klasse (Class).:

DnV 1A1

 

 

Tonnasje (Tonnage):

948 tdw, 748 brt, 457 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 181,1’-B: 28,2’-D: 11,6’.

Lasthåndtering
(cargo handling):

Lastekapasitet ca. 29.000 ft³.
Naturlig ventilasjon.

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

WKMS

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 dampmaskin (steam reciprocating), triple exp. 3-sylinder, syl. diam.: 16,0”–26,0”–40,0”, slag/stroke: 30,0”. 88 NHK. Bygget av Sam & Hugh Morton & Co., Victoria Dock, Leith, Scotland.

Fart/forbr. (speed/cons.):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boiler):

1 dampkjele (boiler), med 3 fyrganger. Arbeidstrykk 160 psi. Bygget av Sam & Hugh Morton & Co., Victoria Dock, Leith, Scotland.

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1890 Bygget som BARACOA av Sam & Hugh Morton & Co., Victoria Dock, Leith, Scotland for Harloff & Bøe, Bergen. Sjøsatt 07/04, ferdigstilt i mai. I fruktfart på Vestindia-USA.
1900 Grunnstøtte og ble vrak 26/01 ved Hå på Jæren mens hun var på reise fra Blyth, England til Bergen med kull.

 

 

 

Forlishistorien: Fra Skipsforlis Rundt Jæren av Erik Bakkevig.
        24. januar 1900 var skipet på reise fra Blyth til Bergen med 900 tonn kull. Det hadde i flere år seilt i fruktfarten på Vestindia, men hadde nå tatt en last til hjembyen for reparasjon. På turen over Nordsjøen var det krapp sjø og sikten så dårlig at man ikke fikk tatt noen observasjoner. Posisjonen ble derfor nokså usikker, men etter bestikket beregnet kapteinen at de kunne vente å få se Utsira fyr omkring midnatt. Klokken 22.30, i stummende mørke, oppdaget han et svakt blinklys som han tok for å være et fyr. Mens han justerte kikkerten for å studere det nærmere, buldret det av stein under skutebunnen og skipet stod bom fast. I følge kapteinens beregning skulle de ha vært mange n. mil vest av Utsira, og han ante derfor ikke hvor de hadde grunnstøtt. Tung sjø brøt over skroget og tok med seg alt løst på dekk. Livbåtene ble klargjort, men det var små muligheter å få dem uskadde på sjøen. Da det lysnet litt, fikk de se at skipet stod høyt på grunn en kabellengde fra land.
        Plutselig så de et lysglimt inne på stranden og en rakett vislet over akterskipet. Etter seg trakk den en tynn line, og derved var forbindelse med redningsfolkene inne på stranden etablert. Det var mannskapet på Husveg redningsstasjon som hadde rykket ut på kort varsel etter tips fra en strandboer. Redningsarbeidet foregikk ikke uten dramatikk. Den uthalte sværtrosse fra land ble festet så lavt i masten at første mann i redningsstolen ble halt delvis gjennom sjø og brenning. Han kom i land i live, men nokså medtatt. Trossen ble flyttet lenger opp og resten gikk greit. Kapteinen, 2. styrmannen og en matros ble værende på vraket til om morgenen. Da la sjøen seg en tid slik at de siste tre kom greit i land samtidig som de fikk berget en del instrumenter og noen av mannskapets eiendeler. Siste mann i stolen slepte også med seg skipsbåten. Derved var alle de 13 om bord trygt i land.
        Sjøen og grunnbrottene økte på utover dagen og råket stod over vraket. Olsens Dykkerforetning hadde bergningsbåten "Achilles" liggende i Tananger. Den kom til strandingsstedet, men kunne ikke nærme seg havaristen og vendte derfor nordover igjen. Vraket av "Baracoa" ble kjøpt av Dykkerlaget Jadar v/E. Anda, Nærbø og ble trolig hogd opp på stedet.

 

 

History in English:

1890 Built as BARACOA by Sam & Hugh Morton & Co., Victoria Dock, Leith, Scotland for Harloff & Bøe, Bergen. Launched 07/04, completed in May. In the fruit trade on West Indi-USA.
1900 Wrecked 26/01 at Hå on Jæren whilst on a voyage from Blyth, England to Bergen with coal.

 

 

           

Kilde: DnV, Lloyd’s, Starke, boka Skipsforlis Rundt Jæren av Erik Bakkevig.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim.

Sist oppdatert: 20/06-2018 (SN)