1914

Nordenfjeldskes d/s Atle Jarl skulde med stykgods til Tyne, men kom 25de oktober som tysk prise til Cuxhaven. Det samme hændte 6te november 1916 med d/s Pluto av Haugesund som var underveis til Rouen med stykgods.
__________________________________________________

1915

D/s Aamot av Trondhjem var bygget 1907 i Oslo og skulde til Charente med salpeter fra Skien, men blev 14de december 1916 bragt ind til Cuxhaven som tysk prise, likesom to døgn senere den gamle jernbåt Birgit av Haugesund som var på vei til London med stykgods fra Rotterdam.
__________________________________________________

1916

Fredag middag 22de december var d/s Thyra av Bergen, bygget 1901 i Stavanger, langt på vei til Oporto med kullast fra Cardiff, da man hørte skud og så projektiler falde i sjøen om styrbord. Maskinen blev stoppet. Ubåten viste sig om babord med signalet T A F, det er: Bring papirene ombord! «Thyra» skulde ikke sænkes, men fik ombord 5 fuldt væbnede mænd, som la to svære bomber fra sig i bestikken og tok kommandoen. Livbåtene var imens knust langs siden, så «Thyra» var uten båter. Prisemandskapet stod dog hele tiden i forbindelse med sine landsmænd på ubåten og fik sine ordrer fra dem. Alle skib med bare en toplanterne fik passere uhindret. «Det er engelskmænd og risikabelt,» forklarte prisemandskapet. Juleaften fik man dog ombord 7 mand fra en newfoundlandsk skonnert som blev sænket. Nat mellem 1ste og 2den juledag kastedes anker i Concurbion, og man savnet da en fyrbøter. For at ikke flere skulde bli nervøse, tok skipperen de to bomber fra bestiklugaren og hev dem på sjøen. Fredag em. 29de december blev alle mand sat iland i Carino undtagen tyskerne som lettet anker og gik ut til sine kamerater. Kaptein Jahn bad om tillatelse til at bli med, men fik det svar at han kunde stå inde på land og se skibet synke, når bundventilene blev åpnet. «Thyra» blev dog næste dag berget ind av spanjerne til Estaca de la Vara. Bergelønnen var 430 tusen og reparationen kostet 250 tusen, så nogen skade har man utvilsomt fat tilføiet skibet.
__________________________________________________

1916

Bergenskes d/s Lupus skulde til Rotterdam med svovlkis fra Hardanger, men blev nytårsaften 1916 kjørt ind til Cuxhaven og prisedømt. Av de skib som blev kapret året 1916, har man siden set flere igjen i Norge. Således fik vi i 1923 besøk av etpar som kom hit med tyske kul og under tysk flag. Skibene hadde også fat nye navn påmalt, men «Atle Jarl» og «Anvers» kunde dog tydelig læses gjennem svartmalingen på siden.
__________________________________________________

1917

D/s Fart l av Oslo skulde til London med maskingods fra Aar-hus, men blev opbragt til Swinemunde 20de januar 1917. D/s Nanna av Bergen var bygget 1900 i Trondhjem og skulde hjem med salt fra Cadiz, men blev bragt til Cuxhaven som tysk prise. Det blev forresten ofte fortalt under krigen, at visse laster blev konsignert til andre land med den beregning at varene skulde falde i hænderne på folk som man ikke turde skibe varene til, men som da blev underrettet. I hvor mange tilfælder denne formodning kan ha været riktig, vedkommer ikke denne skildring — og er desuten vanskelig at bringe på det rene.

Mine tilføyelser om skipene.

ATLE JARL: A/S DetNordenfjeldske Dampskibsselskab, Trondhjem. 1.089 brt. Bygget 1904 av Irvine Shipbuilding & Engineering Company, Irvine, Scotland.
PLUTO: D/S A/S Pluto (B. Stolt-Nielsen), Haugesund.
1.148 brt. Bygget 1912 av Laxevaag Maskin- & Jernskibsbyggeri, Bergen.
AAMOT: Rederi-A/S Orkla (Odd Klingenberg), Trondhjem. 1.359 brt. Bygget 1907 av Akers mek. Verksted, Kristiania.
BIRGIT: ??? Bloms Rederi A/B Tirfing (F. G. Blom), Norrköping.
1.122 brt. Bygget 1882 av R. Irvine & Co., Harbour Dock, West Hartlepool, England.
THYRA: D/S A/S Thyra (Wm. Hansen), Bergen.
749 brt. Bygget 1901 av Stavanger Støberi & Dok, Stavanger.
LUPUS: Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen. 538 brt. Bygget 1891 av Grangemouth Dockyard Co., Alloa, Scotland .
FART I: A/S Fart (N. M. Nielsen), Kristiania. ? brt. Bygget ? av ?.
NANNA: A/S D/S Nanna (Schjelderup & Schjøtt), Bergen. 1.273 brt. Bygget 1901 av Fevigs Jernskibsbyggeri, Grimstad.

                                                         
Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 01/06-2012 (PS)