1918

Så heldig slap ikke d/s Venborg av Haugesund, bygget 1904 i Fevig. På vei til Lorient med kul blev skibet lørdag morgen 23de mars beskutt av en ubåt som deretter byttet skibets proviant med bomber. Næste morgen landet alle mand i Frankrike.
__________________________________________________

1918

Mandag aften 8de april blev d/s Nyassaland på vei til Havre med kul beskutt til mandskapet gik fraborde. Ubåten klappet langs siden på skibet, som efter vel avlagt besøk sank utenfor Lyme Bay. Mandskapet blev en halv time senere berget av briter.
__________________________________________________

1918

Søndag 12te mai blev fangstskutene nordost for Swiatoi Noss beskutt av en ubåt. M/k Kong Raud av Tromsø blev sænket likesom den russiske «Mikal». Begges mandskaper gik ombord i m/k «Ringsæl» som fik lov til at vende hjem, fordi der ikke var fangst ombord. Senere ut på søndagen kom turen til Vea og Tennæs av Tromsø. «Vea»s folk blev berget av m/k «Fiskeren», og karene fra «Tennæs» kom ombord i m/k Stairs av Hammerfest, som trods sit engelske navn var bygget i Vestnes. På vei hjemover blev kutteren bombardert til den sank. Begge mandskaper kom sig dog levende fraborde og rodde ind til Vaida-Guba, hvor de blev vel mottat av rødegardistene på radiostationen, likesom også mandskapet fra m/k Polarstrømmen av Tromsø. Den blev skutt isænk torsdag morgen 16de mai. Men ubåten kom efter ind til Vaida-Guba, skjøt isænk postskibet som netop var kommet fra Vardø, derefter en fiskerskøite hvor 12 mennesker dræptes og endelig radiostationen i grus. De 34 norske fangstmænd hjalp russerne med at grave frem det nødvendigste av ruinene, hvoretter de gav sig til at ro hjemover. Et døgn senere møtte de en norsk motorbåt som bragte dem til amtmanden i Vadsø.

Mine tilføyelser om skipene.

VENBORG: A/S Venborg (Brummenæs & Torgersen), Haugesund. 1.065 brt. Bygget 1904 av Fevigs Jernskibsbyggeri, Grimstad.
NYAS(S)ALAND: A/S Nyasaland (Th. Ebbesen), Tønsberg. 383 brt. Bygget 1896 av Joh. C. Tecklenborg, Geestemünde, Tyskland.
KONG RAUD: Iver & Arnt August Andersen, Tromsø. 60 brt. Bygget 1873 av Charlottenlund Værft, Strinden v/ Trondhjem.
VEA: Kristoffer Eriksen, Tromsø. 40 brt. Bygget 1911 av Knut Skaaluren, Rosendal.
TENN(Æ)ES: Victor William Arnesen, Tromsø. 57 brt. Bygget 1913 på Tennes i Balsfjorden.
STAIRS: Fedderen & Nissen, Hammerfest. 54 brt. Bygget 1891 på Vestnes i Romsdalen.
POLARSTRØMMEN: Toralf Øien m. fl., Tromsø. 54 brt. Bygget 1910 i Gjermundshamn.

                                                         
Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 25/05-2012 (PS)