1915

Samme dag blev d/s Geiranger av Bergen sænket med granatild i Nordsjøen på vei til Southampton med trælast fra Hvitehavet. Mandskapet blev optat av en hollandsk fisker og bragt til Utsira. «Geiranger» var bygget i Stavanger.
_________________________________________________

1915

Bark Morna av Stavanger blev 38 år. Den siste tur var til Queenstown for ordre med 2194 ton hvete fra Portland Oregon. Barken kom ikke helt frem, men blev sænket med kanonild tirsdag fm. 10de august. Næste morgen kom mandskapet tillands i Cruckhaven.
_________________________________________________

1915

D/s Albis av Oslo var bygget hjemme 1897. På vei til England med props fra Arkangel møtte skibet lørdag morgen 14de august en ubåt utenfor Stat og blev sænket med en times kanonade. Vedkommende var dog først ombord og forsynte sig med karter og farvandsbeskrivelser. Mandskapet kom roende i sine båter tillands.
_________________________________________________

1915

Mandag em. 16de august blev d/s Romulus av Oslo sænket i Nordsjøen efter 1½ times arbeide med torpedo, bomber og granater, på vei til West Hartlepool med props fra Halmstad. Mandskapet blev optat av en danske og bragt til Aarhus.
_______________________________________________

1915

D/s Tello av Kragerø stak indom Kristiansand efter kul på vei til Sunderland med props fra Halmstad. Utenfor ventet den svenske tramp «Götaland» som var gjort til tysk kaper med en løitnant, en mekaniker og en underofficer som prisemandskap. De to førstnævnte blev av svenskene roet ombord i «Tello», hvor de åpnet bundventilen og stak skibet i brand med dets egen parafin, mandag aften 16de august. Mandskapet blev tat ombord i «Götaland», som fremdeles gik under tysk orlogsflag, og overført til en tysk losbåt ved Sylt. Her må en beundre tysk mot og dyktighet: En mand holder det svenske mandskap i age, og det norske skib overgir sig uten videre til denne uarmerte fiende.

Mine tilføyelser om skipene.

GEIRANGER: Westfal-Larsen & Co. m. fl., Bergen. 1.081 brt. Bygget 1907 av Stavanger Støberi & Dok, Stavanger.
MORNA: Skibs-A/S Morna (G. Berg & Co.), Kristiania. 1.511 brt. Bygget 1877 av Laird Bros., Birkenhead, England.
ALBIS: A/S Uto (Camillo Eitzen & Co.), Kristiania. 1.381 brt. Bygget 1897
av Nylands Verksted, Kristiania.
ROMULUS: A/S Romulus (A. O. Lindvig). Kristiania. 819 brt. Bygget 1913 av Helsingborgs Warfs A/B, Helsingborg, Sverige.
TELLO: Johannes Lindvig, Kragerø. 1.218 brt. Bygget 1900 av Framnæs Mekaniske Verksted, Sandefjord.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1915, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 12/02-2012 (PS)