1916

D/s Lyderhorn av Bergen var bygget hjemme 1906 og blev sænket samme dag i Kanalen, på vei til Irland med malm fra Sevilla. Mandskapet blev sendt ombord i spansk d/s «Donata».
_________________________________________________

1916

Næste morgen kom 2den styrmand på d/s Pronto av Drammen utenfor Ouessant ned og fortalte om en ubåt isikte. Skipperen gik op og så til sin glæde trikoloren. For franskmændene var gode venner og reddet tusen mand fra norske skifo som deres fiender hadde sænket. Men glæden blev ikke lang. Ubåten forandret f!ag og sænket «Pronto», som stod i Krigsforsikringen for 1,15 million på vei til Liverpool med stykgods fra Spania. Mandskapet blev kort tid efter berget av en britisk jager. «Pronto» var bygget i Oslo 1910.
_________________________________________________

1916

Samme lørdag morgen blev d/s Lodsen av Tønsberg, assurert for 1 million, sænket i Atlanten underveis til Lissabon med kul fra Cardiff. Mandskapet gik fraborde, mens ubåten utvekslet kanonskud med en britisk tramp, og gik så atter ombord. Men ubåten vendte tilbake, og mandskapet blev endelig optat av norsk d/s «Material».
_________________________________________________

1916

Søndag morgen 10de september kom d/s Lindborg av Haugesund ut fra Rotterdam med stykgods for London. Det gik som før. Det kan egentlig ikke forundre nogen, om visse folk i Rotterdam og Gøteborg hadde sand i sine velassurerte kasser, som allikevel aldrig kom frem til mottagerne.
_______________________________________________

1916

Samme søndag morgen blev d/s Polynesia av Larvik sænket i Kanalen underveis til London med 32 tusen fat gasolje fra New York. Mandskapet gik i båtene, hvor der endnu var plass til 4 ulykkesfæller fra d/s Furu av Bergen som blev sænket på vei til Algier med 3 tusen ton kulbriketter. To grækere, en holiænder og en japaner blev sendt over, senere også 2den styrmand. Båtene blev berget av en britisk og en dansk seiler.

Mine tilføyelser om skipene.

LYDERHORN: A/S D/S Lyderhorn (Vilhelm Thorkildsen), Bergen. 936 brt. Bygget 1906 av Laxevaag Maskin- & Jernskibsbyggeri, Bergen.
PRONTO: D/S A/S Produce (Hans Kiær & Co. A/S), Drammen. 1.400 brt. Bygget 1910 av Akers Mekaniske Verksted, Kristiania.
LODSEN: A/S Lodsen (Oscar Hytten), Tønsberg. 1.247 brt. Bygget 1899 av Fevigs Jernskibsbyggeri, Grimstad.
LINDBORG: D/S A/S Lindborg (Jacob Ringen), Haugesund. 400 brt. Bygget 1890 av Kockums Mekaniska Verkstads AB, Malmö, Sverige.
POLYNESIA: The Antarctic Whaling Co.
(Bugge & Olsen), Larvik. 4.046 brt. Bygget 1895 av Richardson, Duck & Co., Stockton, England.
FURU: D/S A/S Furu (A/S Rederiet Odfjell), Bergen.  
2.029 brt. Bygget 1900 av Campbelltown Shipbuilding Co., Campbelltown, Scotland.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1916, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 21/02-2012 (PS)