Tidlig på året 1890, ble Alf Monsens DS "Oskar" sluttet for frakt av hus og utstyr fra de to stasjoner i Syltefjord til Dyrefjord på Islands vestkyst, hvor Berg i mellomtiden hadde skaffet grunn for stasjonen. Berg med "Victoria" og Foden med "Fridtjof" tok til Syltefjord og hjalp til med nedriving og innlastning. Og så avsted til Dyrefjord: "Oskar" direkte, de to hvalbåter under kaptein Foden via Kristiansund for å samle opp "Ellida". Hvalbåtene nådde Dyrefjord dagen etter "Oskar", som ble losset på "no time" og fangsten kunne begynne alt tidlig på sommeren.
Og så over til Victor - hjemme og på Island. Opplysningene i det følgende er i det vesentligste hentet fra selskapets for- handlingsprotokoll.

Aksjekapitalen ble fastsatt til kr. 200 000, fordelt på 400 aksjer a kr. 500. Med utgangspunkt i den stedfunne sammenslåing med Madvig, ble kapitalen hjemmehørende i Tønsberg og Christiania med ca. halvdelen på hver. Etter samme mønster kom direksjomen til å bestå av fire medlemmer, to fra hver interessegruppe med forretningsføreren N. Bugge som formann. Det annet styremedlem fra Tønsberg ble skipsreder James L. Dahl. Fra Christiania valgtes grossererne Emil Schee og Andr. R. Lind, som såvidt jeg kan se, bekledde stillingene gjennom selskapets hele levetid på over 20 år. De to grossereres firmaer Schee & Aas og A. Hiorth husker jeg fra min egen vikar-tjeneste i N. Bugge like til Victor-selskapets seneste leveår.

Fangsten foregikk for det meste i Danskestredet og bestod av blåhval, sei og knøl. Dertil et innslag av retthval. I en kommentar nevner kaptein Foden at "Fridtjof" fikk 8 nordkapere dette første året.