KONTRAKT MED SVEND FOYN

Jeg, Svend Foyn, gir herved hr. Sørensen tillatelse for én fangstbåt å benytte mine patenterte fangstredskaper for dermed å drive hvalfangst på eller omkring Norgeskysten mot patentgebyr av 10 — ti — prosent av forhandlings-regningenes nettoutbytte, frakt iberegnes ikke, av alt det fiskede produkt hvert år i fem (5) år (netto-utbyttet det vil si hva som ved salg erholdes av varene når 2 % kommisjon, fustasjene er fratrukket salgsbeløpet).

Til sikkerhet for riktig oppfyllelse av ovennevnte, forbeholder Foyn seg rett som ved alle regnskaper, (til) å se forhandlings-regningene og de nevnte 10% erlegges kontant, for hvilke nevnte fangstfartøy «Dannebrog» stilles som sikkerhet, at denne kontrakt, i enhver henseende oppfylles.

Sørensen forplikter seg til ikke å drive hvalfangst i Varangerfjorden eller i 3 — tre — mils nærhet, samt ikke å benytte de folk som i (de) 3 — tre — siste år har vært i Foyns tjeneste.»

Kontrakten ble utferdiget på Svend Foyns gård Ramdal på Nøtterøy og undertegnet av begge parter. 

Det viste seg at de av disse selveiende hvalfangerne som selv ledet sin bedrift i Finnmark, var mest konkurransedyktige. Det er karakteristisk at O. B. Sørensen, som var opptatt av sitt rederi og sitt skipsverft Bratteklev ved Arendal, fra 1880-tallet til 1894 drev hvalfangsten med tap og derfor solgte sine båter og sin stasjon i Båtsfjord til Sandefjordselskapet Neptun i 1894.

 

Kilde: Boka Den Moderne Hvalfangst Historie 1 av A. O. Johnsen.