D/T HERON

 

Flere av Arendals rederier benyttet seg av mulighetene til å anskaffe seg billig tonnasje da oljeselskapet Anglo Saxon Petroleum Co sirkulerte sine gamle tankskip for salg på slutten av 20-tallet.

Det første av disse fartøyene som ble kjøpt til byen, var Heron. Skipet var bygd i 1919 som War Shikari og var på vel 8400 tdw. I 1922 ble hun omdøpt til Chiton, før hun ble innkjøpt til Norge av Sigurd Herlofsen i april 1927 og fikk navnet Heron. Hun var det første av i alt 24 skip som ble solgt til norske redere og i mai 1928 ble skipet overtatt av O.B. Sørensen & Co. uten navneskifte.

O.B. Sørensen & Co fikk her sjansen til å gå over fra småtrampskip til tankfart med moderate midler, og dette kjøpet ble omtalt som et ”shippingeventyr” i Arendal. O.B. Sørensen hadde som første nordmann grunnlagt sitt rederi på blant annet oljefart, og 65 år senere, ble Arendals første tankskip innkjøpt. Lav pris, gunstig kredittordning og befraktningsavtale tilbake til selger gav grunnlag for videre ekspansjon, og allerede 3 år etter ble første nybygde tankskip overtatt av Sørensen.

I tillegg til O.B. Sørensen, gikk Jørgen P. Jensen, Carl Olsen, Thom Andersen og Johs. Hansen til innkjøp av lignende fartøy, og Arendalsrederne overtok dermed 25 % av disse skipene som ble innkjøpt til Norge. Disse gamle fartøyene førte til en voldsom ekspansjon. I løpet av 10 år var byens flåte økt til 160000 brt, med vel 1500 mann om bord, de fleste fra Arendal og omegn.

At Heron var et heldig kjøp for Sørensen, viste seg jo videre, med videre ekspansjon innen både tørrlast og tankfart, selv om nye skipsfartskriser til slutt tok knekken på rederiet.
Heron seilte for Sørensen til 1939, uten større uhell så vidt meg bekjent. Heron ble da solgt til Tyskland og fikk navnet Rekum, og ble i 1940 rekvirert av Die Deutsche Kriegsmarine. Den 20 mars 1944 var det slutt, da ble skipet senket av kanonild fra Dover mens skipet var utenfor Boulogne.