M/T ORANUS

 

Oranus ble kontrahert like etter krigen, og ble sjøsatt den 12. mars 1950. Prøveturen og overleveringen ble foretatt i juni, og etter overlevering gikk ferden til Arendal, hvor gjester ble satt i land. Derfra gikk ferden videre til Rotterdam hvor hun lastet bensin for Oslo og Ålesund.

Oranus ble et skip som fikk en dramatisk start på karrieren, og en ikke fullt så dramatisk ende 17 år senere.
Om morgenen den 27. juni 1950 ankom skipet farvannet utenfor Ålesund og ventet på los, men på grunn av ukjente årsaker fikk man ved losstasjonen aldri forvarsel om at skipet var i vente. Sterk strøm førte til at Oranus drev på grunn, og da endelig losstasjonen fikk meldingen, sto allerede skipet på grunn. Skipet sto hardt på, og økende sjø gjorde situasjonen ganske kritisk. Skipet sprang lekk, og fikk også ganske kraftig slagside. Man lå hele tiden og kjørte maskinen akterover, og med assistanse fra bergingsdamperen Draugen og egen maskin, fikk man omsider skipet flott, og Oranus gikk for egen maskin inn til Ålesund og losset.  Man gjorde nå en del nødvendige sikringsarbeider før skipet gikk til Rotterdam for reparasjon.

Det viste seg nå at Oranus hadde så store skader i bunnen, at man fikk problemer med å stabilisere skipet i tørrdokken. Store deler av bunnen, fra stevnen til aktenfor midtskipet, ble skiftet ut, og skipet var ikke klar for videre seilas før i oktober.

Skipet gikk nå inn på et 5 års certeparti til Anglo Saxxon, og kom nå til å seile hovedsakelig mellom Karibien og Europa, men også noen svippturer til Søramerika, samt Japan og Australia. Certepartiet ble forlenget flere ganger, men i februar 1962 var befraktningsavtalen over, og dårlig marked sendte skipet hjem til Brattekleiv i opplag.

Her ble hun liggende til mars neste år, før hun gjorde et par korte turer, for så å friste opplagsbøyene igjen fra juni til oktober. Nå fortsatte Oranus seilasen noen år til, før hun i mars 1967 atter kom hjem til Brattekleiv for opplag. Denne opplagsperioden ble også kort, allerede ved St. Hans tider var skipet i fart igjen.

Etter den dramatiske starten på karrieren, seilte Oranus videre uten de store overskriftene, men på reise fra Tuapse til Rostock ankom Oranus den 3. desember 1967 Cadiz, nå med store skrogskader på grunn av dårlig vær. Inspeksjoner viste at det ikke ville være lønnsomt å reparere skipet, så det ble kondemnert og solgt til opphugning.
Den 27. januar 1968 ankom Oranus Valencia under slep, og skjærebrennerne fortsatte den jobben sjøen hadde startet på under den siste reisen.