M/S ORION

 

Da Orion ble levert i 1963, var hun Arendals desidert største tørrlastekip. Orion ble kontrahert allerede i 1957, da som tankskip på ca. 20000 tdw. Sist på femtitallet var imidlertid tankmarkedet labert, og kontrakten ble omgjort til et bulkskip på ca 25000 tdw.

Da Orion skulle sjøsettes i februar, lå isen tykk i Malmø havn. Flere små taubåter bakset rundt og brøt opp isen utenfor beddingen, og etter noen timers arbeid tok man sjansen og lot skipet ta vannet. Et annet element som også gjorde sjøsettingen spennende, var kulden. Man hadde imidlertid smurt glidebanene med rikelige mengder tyktflytende grease, slik at skipet ikke skulle feste seg. Orion gled greit av beddingen, men ble umiddelbart stanset av pakkisen. Nå fløt derimot skipet, og med hjelp av slepebåter og tålmodighet, fikk man buksert skipet til utrusningskaien.

Orion ble bygd som baklader, med 6 lasterom, men uten laste/losse utstyr. Orion ble overlevert rederiet 6 juni samme år, dette faktisk noen dager før planlagt levering. Under kommando av kaptein Eivind Skjulestad avgikk Orion med mannskap og gjester Malmø med kurs for Torungen. Her ble gjestene satt i land, og skipet stevnet deretter videre for New Orleans og første lastehavn.

Skipet fikk nå en omflakkende tilværelse, seilte world wide med både malm, kull og korn for forskjellige befraktere. Orion var Smith Sørensens tredje skip med dette navnet. Det første var en liten tredamper, bygd ved Bratteklev i 1908, den andre var et tankskip jeg tidligere har beskrevet, bygd ved Kockums i 1936, og nå altså denne ”store” bulkeren.

Når en tenker på skip i opplag, var dette som oftest tankskip, men også tørrlasteskip seilte i et marked som kunne svinge. 15. juni 1971 kom Orion inn Galtesund og fortøyde ved rederiets kaianlegg på Brattekleiv. Man håpet opplagsperioden skulle bli kort, og det ble den for så vidt også, allerede i september stevnet skipet, nymalt og fint til havs igjen.

Opplagsperioden ble brukt til forskjellig vedlikehold, og jeg mener å huske en del skoleelever fikk sommerjobb om bord sommeren 1971.

Orion seilte for Sørensen fram til 1976. Da ble disse små bulkerne dyre i drift, og man hadde en tid sirkulert skipet for salg. Orion ble nå overtatt av grekere, men registrert i Monrivia, og hun beholdt også samme navnet.

Orion seilte med sitt opprinnelige navn helt til 1985, da hun ble solgt, via et Gibraltarregistrert selskap, til opphugning i Kina. Skipet ble omdøpt Kalim II for sin siste reise, og ankom Xingang i Kina den 19. august 1985.