BRG50818870120001 CASTOR. Bilde via Bergens Sjøfartsmuseum.

 

1887 DS CASTOR (1) (BRG508188701)

 

 

 

 

 

 

Type:

Dampskip, stykkgods
steam ship,  general cargo.

ID:

5609533

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Bergen

Byggeår (year built):

1875/08

Bygg nr:

69

Bygger (yard):

Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England.

Eier (owner):

Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen.

Disponent (manager):

Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen.

Klasse (Class).:

 

 

 

Tonnasje (Tonnage):

512 brt, 306 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 169,4’-B: 25,0’-D: 14,2’.

Lasthåndtering
(cargo handling):

 

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

JVWB

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 stempel dampmaskin (steam reciprocating). Compound, 2-
sylinder, syl. diam.: 22,0”–41,0”, slag/stroke: 28,0”.
70
NHK. Bygget av Thomas Richardson & Sons, Hartlepool,
England.

Fart/forbr.(speed/cons):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el.power):

 

Kjeler (boiler):

1 dampkjele (boiler), Arbeidstrykk 80 psi. Bygget av Thomas
Richardson & Sons, Hartlepool, England.

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1875 Bygget som RÜGENWALDE av Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England for E. Hemptenmacher, Rügenwalde, Tyskland. Sjøsatt 07/07, ferdigstilt 31/08.
1887 Solgt for NOK 36.500 til Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen. Omdøpt til CASTOR. Satt inn i Kristiansund-Hamburg-ruten som reint godsskip.
1905 Grunnstøtte og ble vrak 17/03 på Listerraunen mens hun var på reise fra Bergen til Kristiania med stykkgods og jernbaneskinner.

 

 

 

Forlishistorien fra boka Skipsforlis utenfor Vest-Agder av Erik Bakkevig.
17. mars 1905 var skipet på reise fra Bergen til Kristiania lastet med jernbaneskinner og stykkgods. Det var månelyst denne kvelden, men akkurat da grunnstøtningen fant sted, var det noe disig med regnbyger. I 23-tiden støtte CASTOR på noen skjær på nordsiden av Rauna og ble stående fast. Heldigvis var det rolig vær slik at mannskapet kom seg greit fra borde. Det ble satt i gang lossing av lasten over i skøyter og båter. En del av jernbaneskinnene ble kastet på sjøen. Det ble oppdaget hull i skutebunnen, og akterrom, storrom og maskinrom ble etter hvert fylt av vann.
Et bergingsdampskip fra Moss Bjergnings og Dykker Compagni kom senere til strandingsstedet, la seg langs siden og deltok i bergningsarbeidet, men også med håp om å få skipet av grunn. Etter noen dager gjorde tiltagende dønning at bergningsbåten måtte forhale, men da var all lasten kommet i land eller kastet på sjøen. Avisene beretter at vraket fortsatt ligger i samme stilling, og at det fortsatt er håp om å få det av grunnen dersom man kunne få en stille dag. Det viser seg nemlig at forrommet fortsatt er tett, og bergningsbåten er ute fra tid til annen for å vurdere mulighetene.
Noen dager senere var stillingen den samme, men nå lå to bergningsdampere i Farsund og ventet på rolig vær, nemlig NEPTUN og URÆD. Under sjøforklaringen som ble holdt i Farsund 23. mars, ble det spekulert i om årsaken til feilnavigeringen kunne være at alle jernbaneskinnene i lasten hadde påvirket kompasset, og at kursen derved var blitt lagt for nær land. Dette, sammen med at landet samtidig ble skjult i en svær regnbyge, kan være årsaken. 30. mars forlot bergingsdamperne stedet, og berging av vraket ble oppgitt. Under et uvær de første dager av april brakk vraket i to, og forskipet flyttet seg lenger innover.
Nå begynte man å interessere seg for alle jernbaneskinnene som lå igjen på havbunnen. Moss Bjergnings og Dykker Co. leide inn Ole T. Tjørves dykkerskøyter til å ta dem opp. De ble tilslutt videresendt til bestemmelsesstedet med Bergenskes D/S MARS.
Vrakauksjoner:
Verdien av stykkgodslasten, som var berget inn til Farsund, ble taksert til kr. 7.433, og det ble holdt auksjoner i flere omganger. 27. april ble selve vraket solgt til Kristiania Spigerverk for kr. 4036,- + 3%.

 

 

History in English:

1875 Built as RÜGENWALDE by Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England for E. Hemptenmacher, Rügenwalde, Germany. Launched 07/07, completed 31/08.
1887 Sold for NOK 36.500 to Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen.Renamed CASTOR. Service in Kristiansund-
Hamburg-route as pure cargo vessel.
1905 Wrecked 17/03 on Listerraunen whilst on a voyage from Bergen to Christiania with general cargo and rails.

 

 

             

Kilde: DnV, Lloyd’s, Starke, boka Bergenske av Dag Bakka Jr.  
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim
.
Sist oppdatert: 22/09-2023 (SN)