Audun Herland, Vanse.
Av Haakon Larsson-Fedde. Publisert i Skipet nr. 1/1993.


        Partrederiet Saaøy ble etablert i 1979 ved Audun Herland, Vanse. Han ble født i 1943 i Askvoll i Sunnfjord. Etter å ha gått styrmannsskolen i Farsund 1963/64, giftet han seg og bosatte seg i byen. Han seilte for Jørgen Bangs Rederi i mange år, deretter for Hilmar Reksten i Bergen. Etter å ha begitt sjøen i 1978 var han innom Lista Aluminiumsverk et halvt års tid, bare for å konstatere at det ikke var noe for ham. Sammen med to kamerater startet han derfor partrederiet og kjøpte MS SAAØY fra Kopervik. Dette var en gammel hvalbåt, SOUSA, fra 1924, som var blitt ombygd og omdøpt i 1948.
        Denne første SAAØY seilte de med for Christiania Spigerverk fram til 1984, da båten ble solgt til Kapp Verde-øyene. Nå kjøpte de en større båt, MS ØYHOLM fra Bergen. Den var på 465 tdw. og var bygget i 1954. Den ble omdøpt til SAAØY og fortsatte seilasen for Christiania Spigerverk fram til 14.april 1985, da den sank utenfor Lindesnes etter kollisjon med MS STAKO.
        Fem mann stod nå arbeidsledige, og noe måtte gjøres. MS WÅRVIK ble kjøpt fra Svolvær. Igjen fikk de en større og nyere båt. Den tredje SAAØY var på 554 tdw. og var bygd i 1970. Farten for Spigerverket holdt fram. Lasten var stort sett armeringsjern til Norwegian Contractors i Stavanger, byggeren av de kolossale plattformene i betong.

        I 1987 kom det signaler om at Christiania Spigerverk i Nydalen i Oslo skulle legges ned og produksjonen overføres til Mo i Rana. Eierne fant ut at SAAØY ville være for liten til konkurransen i Nordsjøen. Fartøyet ble derfor solgt til Trøndelag og satt inn i trelastfarten på Vestlandet.
        1. august 1987 ble det kjøpt et større fartøy, MS EURO BROKER fra Hamburg. Det ble dannet et aksjeselskap med flere interessenter, men navnet ble selvfølgelig SAAØY. Denne var på 2.585 tdw. og var bygd i 1971. Båten fikk en ansiktsløftning ved Lyngdal mek. Verksted, og gikk sin første tur for de nye eierne fra Farsund til London for lasting av sukker til Malta. Etter utlossing i Malta gikk turen til Gabes i Tunis for lasting av gjødning til Nantes, derfra ble det korn til Oslo. Fra desember 1987 gikk båten med tømmer fra Finland til Danmark og sement fra Øst-Tyskland til Finland. Denne kontrakten gikk ut i desember 1989, da båten gikk på et tidscerteparti til Tyskland. Eierforholdet ble sommeren 1989 organisert som et kommandittselskap. Audun Herland fortsatte som disponent. Sommeren 1991 ble skipet solgt til Danmark.
        Partrederiet består fremdeles, men uten tonnasje, i håp om bedre tider for kystfarten, som det begynte med. Foruten Audun Herland består partrederiet av listaguttene Reidar Omland og Rune Gabrielsen.

Avskrift ved Per Sundfær 14/08-2018.