Christian Haaland.

        En av Haugesunds betydeligste reder gjennom tidene heter Christian Wegner Haaland. Født i byen 6. februar 1892 av foreldrene banksjef Thomas Wegner Haaland og Anne Christine f. Knudsen.
        Etter middelskoleeksamen i Haugesund
1907 fortsatte han på Hambros skole i Bergen og tok artium der i 1910. Skoleutdannelsen ble avsluttet året etter ved Treiders handelsskole i Kristiania hvor Haaland avla eksamen på studentfagkurset. Siden oppholdt han seg i England noe tid for å lære shipping og perfeksjonere seg i engelsk.
        Tilbake i fødebyen er det
ikke mulig å finne sikre opplysninger om hva Haaland drev med før han etablerte seg som reder. Sannsynligvis begynte han på kontoret til sin morbror, John August Knudsen, som drev rederi. Han ble etter hvert forlovet med Ida Caroline Knutsen, eneste datter til den velhavende Knut Knutsen O.A.S. Bryllupet fant sted i oktober 1915, men allerede i februar/mars samme året var den vordende svigerfaren i gang med å hjelpe unge Haaland finansielt slik at han fikk kjøpt sitt første skip. Haaland var bare 23 år gammel og Knutsen fulgte her en skikk som var svært alminnelig i Haugesund den gang, nemlig å hjelpe til med å få neste generasjon i sving med sin egen forretning.
        Båten het "Utstein" av Stavanger og
lastet 900 tdw. Denne typiske sildedamperen, ny i mars 1890, ble omdøpt til "Annaho" etter rederens mor og kostet de nye eierne kr. 110.000. Et røverkjøp skulle det vise seg. Som formell eier sto et nystiftet aksjeselskap, D/S A/S Annaho, med Torvastad som hjemsted. Haaland etablerte nemlig kontorene sine vegg i vegg med svigerfaren ute på Vibrandsøy, som den gang hørte til Torvastad. Aksjekapitalen utgjorde kr. 100.000 fordelt på 20 aksjer, 9 på Haaland, 9 på Knutsen ved A/S Commercial og to til kapteinen.
Skorsteinsmerke og rederiflagg ble så nær opp til svigerfarens som vel mulig. Svart skorstein med
hvitt belte og svart bokstav henholdsvis H for Haaland og K for Knutsen.
        Kjøpet fant sted på et særdeles gunstig tidspunkt.
1. verdenskrig som startet i august året før var nå kommet vel i gang. Nettopp på denne tiden begynte fraktene å stige for alvor - og skipsprisene fulgte etter. I januar 1917 ble "Annaho" taksert til kr. 500.000 og da båten ble solgt i juni samme året oppnådde Haaland en salgspris på hele kr. 965.000. Alså nesten ni ganger så mye som anskaffelsesummen. I mellomtiden hadde skipet tjent penger som gress.
       
Vi merker oss at månden etter, alså i juli 1917, kjøpte Haaland og Knutsen et stort skipsaksjeselskap fra Oslo (Kristiania den gang). Videre omtale kommer vi tilbake til nedenfor.
       
For i mellomtiden hadde andre ting skjedd: Senere i stiftelsesåret 1915 ble nemlig skip nr. to kjøpt; D/S "Ran" av Bergen på 5.100 t dw., bygget i 1899. Kjøpesummen kr. 950.000 ble betalt kontant og igjen var Knutsen O.A.S. behjelpelig. I det etablerte eierselskapet tegnet han 45 % av kapitalen. Det samme gjorde Haaland, mens de resterende 10 % ble likelig fordelt mellom rederens mor og kapteinen. Båten og selskapet fikk navnet "Idaho" etter rederens kone, og aksjekapitalen utgjorde kr. 250.000. Også dette selskapet fikk en flying start og kunne i 1916 dele ut kr. 1.000.000 i utbytte.
        I
1918 krigsforliste "Idaho", men ingen omkom. Rederiet fikk utbetalt en forliserstatning på nesten tre millioner kroner. Eierselskapet ble besluttet opprettholdt og D/S A/S Idaho skulle bli et av rederiets betydeligste selskaper gjennom årene.
        I juli 1916 kontraherte Haaland en 7.300 tonner ved Standar Shipbuilding i New York for levering i april 1917. Men før det kom til levering solgte han kontrakten til et russisk rederi i Petrograd. Fortjenesten på 40 USD per tonn gav kr. 1.700.000 i gevinst.
        25. juli 1917 overtok Christian Haaland sammen med A/S Commercial, rederiselskapet A/S Asker fra L. Harboe Jensen i Kristiania med 4 skip. Det var "Basis", "Wagama", "Wascama" og "Aztec" og skipene ble omregistrert til Haugesund. Det var et folkeaksjeselskap med fri
tegning for å hente inn kapital. Selskapet besto av 5000 aksjer. Haaland hadde, sammen med Knutsen O.A.S., 65 % av aksjene som de betalte ca. kr. 3.500.000 for. Kjøpet var intet spekulasjonsprosjekt. Tre av de fire skipene var langtidsbefraktet med henholdsvis 6, 6 og 4 år igjen på kontraktene.
       
Christian Haaland anser det som usannsynlig at selskapet kommer til å gi utbytte på noen år, da de tre båtene er bundet opp til lave fraktrater og gjelden er på ca. 2 millioner kroner.
Den
ene av de langtidsbefraktede skipene var "Aztec", et tankskip på 8500 tdw bygget i 1914 og som ble Haugesunds første tankskip. De to andre langtidskontraktene var for "Wagama" og "Wascana". Begge ble bygget 1913 og var på 8200 tdw. Begge hadde utelukkende gått i fart på Amerika. "Wagama" og "Wascana" var sluttet til 1400 pund + tillegg 1200 pund pr måned. 6 år gjensto av certepartiet ved overtagelsen og befrakteren var Nova Scotia Coal and Steel Co. "Aztec", "Wagama"og "Wascana" ble alle klasset i 1918. Det fjerde skipet var "Basis" bygget 1895 og på 5505 tdw. og var sluttet til 13.060 pund pr. mnd. Hun var på kontrakt frem til 20. april1918. "Basis" seilte på det åpne markedet og dro inn inn 3,2 millioner i nettooverskudd i perioden 1918-1922. Taksten på skipet i mai 1918 var på kr. 2.380.000.
        12. november 1918 l
a "Wagama" ut fra Wabana på Newfoundland. På vei til Sydney ble hun rammet av en orkan og forsvant med hele besettingen på 33 mann. Rederiet fikk utbetalt en forliserstatning på 2 millioner kroner.
        I juli
1918 ble turbinskipet "Alaska" på 8300 tdw. levert fra J. Coughlan & Sons, Vancouver til rederiet til en kostnad av NOK 4,2 mill.
Samme år ble det rekvirert av The Shipping Controller i London og satt under britisk flagg. Britene hadde henne i fart til 1920 da hun ble tilbakelevert til rederiet og registrert på D/S A/S Alaska. Fremdriftsmaskineriet var to oljefyrte turbiner, gearet til en aksel. Et slikt maskineri var ikke konkuransedyktig da fraktfallet kom i 1920 og ble i 1923 skiftet ut med en trippel expansjon dampmaskin fra Swan, Hunter & Wigham Richardson.
        18. oktober 1919 fikk rederiet overlevert nok et nybygg. Denne gang fra Bergens Mekaniske Verksted, nemlig dampskipet "Nyhavn" (1) 2450 tdw. Prisen var kr. 737.345 og skipet ble overtatt gjeldfritt. Aksjonærer i selskapet var L. Holme 5/100, Anna Haaland 5/100, Knutsen OAS 45/100 og Christian Haaland 45/100.
       
Sammen med sin morbror John Aug.Knudsen (1883-1928) stiftet Christian Haaland D/S A/S John Knudsen i 1919. Selskapet var en forsettelse av partrederiet "John Knudsen" hvis disponent hadde vært John Aug. Knudsen. "Wascana" gikk det også bra med. Hun hadde et driftsoverskudd på kr. 895.000 i perioden 1924-30 så det ble betalt utbytter gjennom hele 1920-tallet.

D/S A/S Solvang.
        Haugesund Privatbank,
senere Bergen Privatbank, opprettet i mai 1921 D/S A/S Solvang som eierselskap for konkursrammede skip. Selskapet ble disponert av Jens Gjerdsjø og Christian Haaland. Etter Jens Gjerdsjøs død i 1922 ble Christian Haaland enedisponent. Selskapet drev følgende skip: "Sollund", "Solstad", "Malula", "Solvang", "Thors", "Mount Whitney", "Mount Hood", "Mount Shasta" og "Mount Hamilton".
        I 1924 ble den selvtrimmende singeldekkeren "Felix", bygget i 1907, på 3500 tdw. innkjøpt fra D/S A/S Storborgs likvidasjonsbo av D/S A/S John Knudsen.
        Etter
10 års virke med dampskip fikk rederiet overlevert sitt første motorskip "Nyhaug" (1) 6550 tdw, levert fra danske Nakskov Skipsværft i desember 1925. A/S Asker ble i 1927 omdøpt til A/S Atlas og var et av de mest betydningsfulle selskap i rederiet.
       
Februar 1927 gikk Christian Haaland sammen med John August Knudsen til innkjøp av dampskipet "Kapland" fra Sandefjord. Skipet var bygget ved Bergens Mekaniske Verksted i 1918 og ble omdøpt til "Solhavn" som er søsterskip av rederiets "Nyhavn" (1).
       
Neste skip Haaland fikk levert var linjeskipet "Nyhorn" (1), levert i desember 1929 i fra Burmeister & Wain i København og lastet 8075 tdw. Innkjøpssummen på kr. 1.00.000 var svært rimelig. "Nyhorn" (1) seilte i forskjellige farvann. Hun var en periode i oversjøisk trelastfart og befant seg heller sjelden i hjemlige strøk.
        Den
4. november 1935 startet Knutsen O.A.S. ny linje mellom vestkysten av Nord-Amerika og Storbrittania. Linjen fikk navnet "Knutsen Line, North Pacific UK Service". Første båt ut var "Nyhorn" (1) som gikk fra Vancouver i Canada til Glasgow, Belfast og Manchester.
        Det siste skipet rederiet fikk levert før 2 verdenskrig var "cargolineren" "Ida Bakke" på 8490 tdw. fra A/B Gøtaverken i november 1938. Hun var det siste av fem
søstre som Gøtaverken bygget. Fire til Knutsen OAS og ett til Haaland. Skipet ble befraktet av Knut Knutsen O.A.S. og satt inn i Knutsen Line - North Pacific UK Service. (Europa-USA-vestkysten av Syd-Amerika).
        Christian Haalands eneste sønn Thomas Christian Haaland begynte som medarbeider i farens rederi i 1939, etter examen artium, handelsgym. og videreutdannelse ved shippingkontorer i Manchester og Hamburg. Ved
krigsutbruddet bestod rederiets flåte av et dampskip, tre tørrlasteskip og to tankskip.

Rederiet avvikles.
        
Med sine tre tankskip hvor to av skipene seilte på charter for Statoil, to gasstankskip beskjeftiget i pool med belgiske Exmar, samt en nykontrahering i Japan bar dette bud om at rederiets fremtid var sikret for lang tid. Rederiet Christian Haaland hadde imidlertid sett med stigende bekymring på de rammevilkår som næringen ble pålagt. Dette gjaldt særlig for tankskipene som hadde anløp av amerikanske havner. De nybygde tankbåtene "Nyhval" og "Nyhaap" seilte som nevnt på timecharter for Statoil i Nordsjøbassenget men hadde også reiser til USA og Canada. Selv om skipene var spesialbygget for nye og strenge miljøkrav var det engstelse for erstatningsansvar i forbindelse med det strenge lovverket om forurensing, spesielt i USA. Rederiet anså det som uholdbart å leve med en slik risiko. "Oil Pollution Act" sitt strenge forurensingslovverk kom som følge av katastrofen 24. mars 1989 da tankeren "Exxon Valdez" grunnstøtte i Prince William Sound i Alaska. Dette medførte at rederier som seilte på amerikanske havner ved eventuelle oljesøl fikk et ubegrenset ansvar. Denne risikoen ønsket ikke rederiet å ta og besluttet å selge seg ut av råoljetraden. Nyheten slo ned som en bombe både for de ansatte i rederiet og byens maritime miljø.
        Den 31. august 1995 avhendet rederiet motortankeren "Nyheron", som etter overtakelsen i 1989 hadde vært beskjeftiget i spotmarkedet vesentlig med frakt av råolje fra Vest Afrika til USAs østkyst og Middelhavet. Prisen som ble oppnådd var 6,5 millioner US dollar. Skipet skiftet navn til "Amyndas" og ble registrert på Malta. De to gjenværende tankskipene, "Nyhval" og "Nyhaap", ble sirkulert for salg og gikk en bloc 28. november for 67 millioner US dollar til det belgiskkontrollerte selskapet Benor Tankers Ltd, registrert på Bermuda. De seilte videre under NIS-registeret som hhv. "Progress" og "Prospect".
        Rederiet satt nå kun igjen med to LPG-tankskip og en nybygningskontrakt i Japan. Salget av tankskipene medførte en sterk reduksjon av rederiets sjømenn og ansatte i administrasjonen. Men det var mere i vente. Kort tid etter ble det kunngjort at rederiet Christian Haaland ville bli avviklet. Rederiets to LPG tankere,
"Nyholm" og "Nyhall", ble begge 29. og 30. desember 1995 solgt til Haalands belgiske samarbeidspartner Exmar til en pris av 115 millioner US dollar. Handelen omfattet også Haalands nybyggningskontrakt ved Hitachi i Japan.
        Om den prosessen og begrunnelsen som førte til beslutningen om å avvikle rederidriften har Sverre Meling jr. gitt en ryddig og god fremstilling av i bokverket, "Mitt skip er lastet med", Haugesund Rederiforening 1910-2010:
       
Rederiet som Christian Haaland hadde ledet sammen med familiene Rasmussen, Lothe og Gerhardsen, og som han lenge hadde ledet sammen med onklene, ble rett og slett solgt stykkevis og delt, og det var familiemedlemmene selv som avgjorde at det måtte bli slik. Nyheten slo ned som en bombe både i bysamfunnet og i rederiforeningen mot slutten av 1995.
        Rederiet var på ingen måte i økonomiske vanskeligheter, og den eneste grunnen til at det skjedde, må ha vært store utfordringer knyttet til å få til et fornuftig generasjonsskifte. Sigvart T. Rasmussen, Gerhard M. Gerhardsen og Arne Lothe hadde alle passert 70 år, og rederiet ble i første halvdel av 90 årene ledet av Christian Haaland sammen med Knut Rasmussen og Gunnar Harris Christensen i tillegg til sentrale ansatte. Knut Rasmussen er sønn av Sigvart T. Rasmussen, og Gunnar Harris Christensen er gift med Eli Gerhardsen, datter av Gerhard M. Gerhardsen.
        Konsensus hadde helt siden Christian Haalands død i 1952 langt på vei vært et bærende prinsipp når viktige beslutninger skulle tas i rederiet. Selv om Thomas Christian Haaland formelt var rederdisponent og den som oppebar det faste medlemskapet i rederiforeningen, måtte han forholde seg til svogerne han arbeidet sammen med, men når det ble stadig større slektskapmessig avstand mellom de som forestod ledelsen i tillegg til at eierskapet var spredt på stadig flere familiemedlemmer med etter hvert tynnere slektsband, stod man i grunnen bare overfor tre valg. Enten måtte ledelsesfullmaktene gis til en person alene, for eksempel til Christian Haaland dersom ledelsen skulle bli i familien, eller så måtte en administrerende direktør ansettes utenfra. Den tredje muligheten var å selge alle verdiene i selskapet og
fordele disse på familiemedlemmene.
        Det var som sagt dette siste som skjedde, sannsynligvis for å unngå bråk.
Det står respekt av at eierfamiliene bak
rederiet Christian Haaland A/S klarte å løse sitt mellomværende tilsynelatende uten at det oppstod bitterhet og strid innad. Rederiet hadde eksistert i 80 år og var en søyle i byens næringsliv. Derfor må prosessen rundt det som skjedde, og også utfallet, ha vært krevende å forholde seg til for blant andre Christian Haaland. Han bar tross alt navnet etter grunnleggeren. På dette tidspunktet var Lauritz Eidesvik formann i Haugesund Rederiforening, og det var blant annet fra denne kanten det ble blåst til strid. Eidesvik kritiserte familiene bak rederiet for manglende lokalpatriotisme. Ingen lokale aktører fikk lov til overta hele eller deler av virksomheten.

Et historisk tilbakeblikk.
        
Haaland-rederiet var et av de mest velrenommerte familierederiene i landet. Gjennom sin
80-årige historie satte det sitt preg på Haugesunds maritime miljø i kraft av rederiets internasjonale virke innen tørrlast, tank, frukt, gass og kjemikaliefart. Rederiets historie går tilbake til 1915 da Christian Wegner Haaland (1892 - 1952) anskaffet sitt første dampskip. I 1917 kjøpte Haaland og hans svigerfar, Knut Knutsen OAS, aksjemajoriteten i selskapet A/S Asker fra Kristiania og døpte det senere om til A/S Atlas. Dette tilførte rederiet verdifull tonnasje - fire dampskip hvorav det ene var tankskip. "Nyhaug" ble overlevert fra danske Nakskov Skipsværft i 1925. Etter denne tid ble flåten kun tilført motorskip, og ved krigsutbruddet bestod rederiets motorskipsflåte av tre tørrlaste- og to tankskip.
        Gjenreisingen
etter krigen skapte nye muligheter i internasjonal skipsfart og i februar 1948 etablerte Haalandrederiet linjefart mellom USA og landene rundt Middelhavet under navnet Concordia Line.
        I
1946 døde skipsreder Knut Knutsen OAS og i det påfølgende arveoppgjør ble Haaland tildelt to av Knutsens skipsselskaper med tilhørende fem skip og en byggekontrakt. Tre av skipene var relativt moderne tørrlasteskip som kunne tilføres den nye linjen som etter fire års drift ble utvidet til havner i Persiske Gulf. Rederiet ble brakt inn i frukttraden og fra 1950 til 1977 var Haaland-rederiet engasjert i bananfarten Jamaica - UK.
        Concordia Line hadde en fin vekst. På det mest hektiske ble linjen betjent av
20 linjeskip derav 13 egne. Men FNs reguleringer innen internasjonal linjefart, en økende flaggdiskriminering, vedvarende uro i Libanon, økte kostnader under norsk flagg og stilt over kapitalkrevende investeringer med eventuelt containerskip valgte rederiet i 1981 å avvikle linjefarten i Middelhavet. Året etter var det også slutt i Gulfen og 34 års linjefart var dermed historie.
        Ved
siden av linje- og fraktfarten fortsatte rederiet etter krigen sitt engasjement i tankfarten frem til slutten av 60-årene. Den lange erfaring innen drift av kjøleskip brakte Haaland-rederiet inn på LPG-markedet og det første gasstankskip ble overtatt i 1968. Gasstankskip ble operert i pool, først med norske og senere utenlandske operatører.
        Fra 1975 omfattet virksomheten også kjemikaliefart. I 1989 kom Haaland-rederiet tilbake i råoljefarten med skip drevet under NIS-registrering. Men i 1995 besluttet det tradisjonsrike rederiet å avvikle. Ved årsskifte 1995/96 var hele Haaland-flåten avhendet til en samlet pris på 1,115 millioner kroner. Dermed var det satt sluttstrek etter 80 aktive år i internasjonal shipping. En epoke i Haugesunds maritime historie var over. Fra 1952 var rederiet under ledelse av Thomas Christian Haaland (f. 1917) og etter hans død i 1975 ble Haaland-gruppen ledet av svogerne Gerhard M. Gerhardsen, Sigvart T. Rasmussen, Arne Lothe og sønnen Christian Haaland d.y. Firmaet har gjennom tidene disponert 13 dampskip, 42 motorskip + en nybyggkontrakt og A/S Solvangs skip (på vegne av banken).

Kilde: Bladet Havnedagene i Haugesund 2011