KRS22519060220001 GUDRUN. Bilde fra boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt.

 

1906 Bark GUDRUN (KRS225190602)

 

 

 

 

 

 

Type:

Seilskip, bark, jernskrog
sail ship, barque, iron hull.

Off.no:

5618107

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Kristiansand

Byggeår (year built):

1886/09

Bnr (Sno).:

86

Bygger (yard):

Rostocker Aktiengesellschaft für Schiff- und Maschinenbau, Rostock, Tyskland.

Eier (owner):

A/S Gudrun, Kristiansand.

Disponent (manager):

K. F. Langfeldt, Kristiansand.

Klasse (Class).:

Lloyd’s +100A1

 

 

Tonnasje(Tonnage):

1.470 brt, 1.361 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 248,0'-B: 37,6'-D: 21,3'.

Lasthåndtering
(cargo handling):

 

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

KFCP

 

 

Fremdrift (propulsion):

Seil. Rigget som bark.

Fart/forbr. (speed/cons.):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boiler):

 

 

 

Bemanning (crew):

Skipsførere:
Knut Skaar 1906-17

 

 

Historikk:

1886 Bygget som bark GUDRUN av Rostocker Aktiengesellschaft für Schiff- und Maschinenbau, Rostock, Tyskland for C. A. Matzen, Hamburg, Tyskland. Ferdigstilt i september.
1905 Solgt til August Bolten, Wm. Millers Nachfl., Hamburg.
1906 Solgt til A/S Gudrun (K. F. Langfeldt), Kristiansand.
1917
Stanset, sprengt og senket 24/05 av den tyske ubåten UB 38 (Kapitänleutnant Wilhelm Amberger), 50 nm syd-vest for Portland Bill, England mens hun var på reise fra Savannah-la-Mar, Jamaica til Le Havre, Frankrike med logwood.

 

 

 

Forlis historien fra boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt.
Jernbarken GUDRUN seilte fra Savanna-la-Mar på Jamaica den 17. april 1917 og var som JOHN LOCKETT og HUDSON lastet med logwood og bestemt for Le Havre i Frankrike. Foruten kaptein Knut Skaar fra Greipstad i Vest-Agder hadde fartøyet et mannskap på 15. Reisen gikk greit inntil de 24. mai klokken 15.20 fikk en undervannsbåt i sikte. Rett etterpå hørtes flere varselskudd som passerte over fartøyet og landet i nærheten. Mannskapet ble beordret på dekk, og fartøyet braste bakk. Styrbords livbåt ble satt på vannet og babords livbåt ble gjort klar. Kaptein Knut Skaar tok med seg fartøyets papirer og fire mann og gikk i styrbords livbåt. De rodde over til ubåten som stoppet skytingen etter at livbåten kom på vannet.
Skaar gikk om bord i ubåten kl. 15.45 og avleverte fartøyets papirer samt forseglede klareringspapirer. Disse ble åpnet, og en av offiserene på ubåten beordret med en gang at bomber skulle taes om bord i livbåten. Kaptein Skaar ba om kvittering for papirene og protesterte mot at fartøyet skulle senkes, da det ikke hadde kontrabande om bord, og fartøyet var helt og holdent norsk eiendom.
En av offiserene og to mann gikk om bord i GUDRUN og beordret
resten av mannskapet til hurtig å gå fra borde. Etter at babords livbåt var kommet på vannet og resten av mannskapet var kommet i den, gikk offiseren og hans to menn om bord i GUDRUN med bombene. Da de forlot fartøyet, tok de med seg en del proviant samt en del av kapteinens eiendeler. Fartøyet ble deretter sprengt og sank hurtig.
Da livbåten kom tilbake til ubåten, forsikret en av de tyske offiserene seg om at kaptein Skaar visste hvor de befant seg og ga ham kursen til Start
Point i Sør-England. Mannskapet fordelte seg i de to livbåtene og rodde N.N.Ø. i retning av Start Point. Været var siktbart og sjøen hadde moderate høye dønninger fra V.S.V.
Klokken 06.15 om ettermiddagen kom flere engelske patruljebåter og brakte mannskapet i land i
Poole nær Southampton hvor de ankom klokken 2.30. Mannskapet ble fordelt forskjellige steder for resten av natten. Klokken 09.00 neste dag møtte kaptein Knut Skaar på Naval Base Office og avga forklaring om senkingen. Klokken 15.20 reiste kaptein Knut Skaar og mannskapet til London hvor en mann fra det skandinaviske sjømannshjemmet møtte dem på Waterloo stasjon. Han var utsendt av det norske konsulat som hadde fått telegram om ankomsten fra den norske konsulen i Poole.
Fartøyet var krigsforsikret for NOK 380.000.

 

 

History in English:

1886 Built as barque GUDRUN by Rostocker Aktiengesellschaft für Schiff- und Maschinenbau, Rostock, Germany for C. A. Matzen, Hamburg, Germany. Completed in September.
1905 Sold to August Bolten, Wm. Millers Nachfl., Hamburg, Germany.
1906 Sold to A/S Gudrun (K. F. Langfeldt), Kristiansand.
1917
Captured and scuttled with explosives 10/05 by the German submarine U 62 (Kapitänleutnant Wilhelm Amberger) 50 nm south-West of Portland Bill, England whilst on a voyage from Savannah-la-Mar, Jamaica to Le Havre, France with logwood..

 

 

           

Kilde: Dnv, Malmsten reg., boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt, forlis 1917, uboat.net.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim
Sist oppdatert: 20/01-2020 (SN)