KRS22519090120001 CHACMA. Bilde fra boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt.

 

1909 Bark CHACMA (KRS225190901)

 

 

 

 

 

 

Type:

Seilskip, bark, jernskrog
sail ship, barque, iron hull.

Off.no:

1062485

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Kristiansand

Byggeår (year built):

1868/09

Bnr (Sno).:

168

Bygger (yard):

William Pile Jr., North Shore, Sunderland, England.

Eier (owner):

A/S Chacma, Kristiansand.

Disponent (manager):

K. F. Langfeldt, Kristiansand.

Klasse (Class).:

DnV 1A1

 

 

Tonnasje(Tonnage):

880 tdw, 608 brt, 554 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 174,7'-B: 29,1'-D: 17,9'.

Lasthåndtering
(cargo handling):

 

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

JGHF

 

 

Fremdrift (propulsion):

Seil. Rigget som bark.

Fart/forbr. (speed/cons.):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boiler):

 

 

 

Bemanning (crew):

Skipsførere:
H. P. Christensen 1894-1900
H. Th. Rosenblad 1900-02
M. Jørgensen 1902-09
O. Pettersen 1909-10
P. A. Amundsen 1910-12
Thorvald Torjussen 1912-17

 

 

Historikk:

1868 Bygget som bark CHACMA av William Pile Jr., North Shore, Sunderland, England for John Hay, Sunderland. Sjøsatt 31/08, ferdigstilt i september.
1871 Solgt til C. F. Ellis, Sunderland.
1872 Registreringshavn endret til London, England.
1874 Solgt til W. Turner, London.
1878 Solgt til W. Ross, London.
1889 Solgt til W. Ross, London.
1890 Solgt til W. Ross & Co., London.
1894 Solgt til Jacobsen & Co., Flekkefjord.
1895 Solgt til A/S Chacmas Rederi (Jacobsen & Co.), Flekkefjord.
1902 Solgt til A/S Chacma (A. Jørgensen, Horten.
1909 Solgt til
A/S Chacma (K. F. Langfeldt), Kristiansand.
1917 Senket 26/08 av den tyske ubåten UC 62 (Oberleutnant zur See Max Schmitz) 50 nm vest for Les Casquets, Kanaløyene mens hun var på reise fra Savannah-la-Mar, Jamaica til Le Havre, Frankrike med logwood.

 

 

 

Forlis historien fra boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt.
Jernbarken CHACMA var lastet med logwood da den seilte fra Jamaica torsdag 12. juli bestemt for Le Havre i Frankrike. Det var 16 måneder og 19 dager siden CHACMA hadde seilt fra den tyske ubåten i Atlanterhavet. I tillegg til kaptein Thorvald Thoijussen hadde fartøyet en besetning på 10 mann. Reisen gikk uten problemer inntil søndag 26. august klokken 16.15.
        Da kom styrmann Olaf Thorvaldsen til kaptein Thorjussen og meddelte at han så en undervannsbåt tvers om babord. De braste straks bakk.
Samtidig begynte ubåten å skyte. Man gikk i gang med å sette livbåtene på vann. Styrbord livbåt ble imidlertid knust langs fartøysiden. Da var babord livbåt allerede langt akter.
        Kaptein Thorvald Thorjussen og tre av mannskapet som var igjen om bord, måtte hoppe over bord for å forsøke å svømme til babord livbåt.
Det ble skutt fra ubåten hele tiden. Noen av skuddene traff fartøyet og noen i nærheten av livbåtene. Kaptein Thorjussen gikk om bord i fartøyet igjen for å ta av seg støvlene. Jernbiter spratt omkring på dekket og en av dem skadet hans høyre hånd.
        Kapteinen og to mann kom seg først opp på den knuste livbåten, som fløt på tankene, mens 2. styrmann svømte omkring inntil han ble tatt om bord i babord livbåt.
Til slutt kom alle mann om bord i babord livbåt. Men da den var for liten til så mange, måtte alt løst, unntagen årer, seil og proviant kastes over bord. Noen av mannskapet hadde livbelter på og noen ikke. Alle hadde imidlertid fått utlevert hvert sitt livbelte da fartøyet gikk fra Le Havre.
        Etter en stund kom ubåten bort til livbåten. Ubåtens sjef forlangte fartøyets papirer, fotograferte mannskapet i båten og spurte hvor den andre båten var blitt av. Kaptein Thorjussen svarte at den var ødelagt. Imens seilte CHACMA uten mannskap østover, og ubåten fortsatte derfor etter fartøyet og begynte å skyte på det. Det ble avfyrt ca. 40 skudd før ’’Chacma” forsvant i dypet.
        Natten ble tøff i livbåten. Det var frisk kuling og opprørt sjø. Ut på natten ble det så voldsom sjø at man måtte kaste drivanker. Det ble storm, og de manøvrerte så godt som mulig for å holde livbåten på rett kjøl. En del sjø brakk inn i båten, og det måtte stadig øses.
        Klokken 17.00 dagen etter så de land i øst. Alt som kunne gjøres for å komme i land hurtig, ble gjort. Men da de nærmet seg land, var det mange store skjær, og sjøen kom fra alle kanter. Styrmann Olaf Thorvaldsen styrte, seilet ble bare heist hver gang man var på toppen av en sjø, en mann stod med en åre og slo toppen av sjøen, og to andre helte olje på hver sin side fra en oljepose akterut.
        Endelig klokken 19.00 landet de på en ubebodd øy i Den Engelske Kanal nær franskekysten. Livbåten ble vrak under landingen. De fikk imidlertid berget provianten. Flere av mannskapet var meget utmattet etter 27 timer helt gjennomvåte i båten. Vinden økte etterpå til storm. Hadde de kommet en time senere, hadde de antagelig ikke kommet levende i land.
        På øya var det et hus der man innrettet seg på beste måte. Det var ingen mat der. De levde på maten fra livbåten og på skjell. Neste dag forsøkte man å signalisere til land, men uten resultat.
Natt til onsdag 29. august sendte de opp tre nødraketter og tente lanternen fra livbåten. Da ble de observert fra land, og neste dag kom loser - ikke fra Frankrike - men fra den engelske øya Aldemey og brakte alle dit.
Befolkningen der tok hjertelig imot dem og kom med mat og kaffe. Fra Aldemey ble mannskapet brakt til øya
Guernsey hvor kaptein Thorjussen og to av mannskapet som var blitt skadet da livbåtene ble satt på vannet, ble tatt under legebehandling. Også i Guernsey var befolkningen vennlige mot mannskapet. Fra Guernsey dro de videre via Southampton til London hvor de ankom fredag den 31. august.

 

 

History in English:

1868 Built as barque CHACMA by William Pile Jr., North Shore, Sunderland, England for John Hay, Sunderland. Launched 31/08, completed in September.
1871 Sold to C. F. Ellis, Sunderland, England.
1872 Port of registry changed to London, England.
1874 Sold to W. Turner, London.
1878 Sold to W. Ross, London.
1889 Sold to W. Ross, London.
1890 Sold to W. Ross & Co., London.
1894 Sold to Jacobsen & Co., Flekkefjord.
1895 Sold to A/S Chacmas Rederi (Jacobsen & Co.), Flekkefjord.
1902 Sold to A/S Chacma (A. Jørgensen, Horten.
1909 Sold to
A/S Chacma (K. F. Langfeldt), Kristiansand.
1917 Sunk 26/08 by the German submarine UC 62 (Oberleutnant zur See Max Schmitz) 50 nm West of the Les Casquets, Channel Islands whilst on a voyage from Savannah-la-Mar, Jamaica to Le Havre, France with logwood.

 

 

           

Kilde: Dnv, Malmsten reg., boka Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie av Jan G. Langfeldt, forlis 1917,
uboat.net, sunderlandships.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim
Sist oppdatert: 20/01-2020 (SN)