Sandefjords Blad 10/04-1940

 

LVK20019260420006 POL III. Utklipp fra Sandefjord Blad.

Fra Tønsbergs Blad 26/05-1988

Overlevende fra «Pol III»

Av Tønsbergs Blad for tirsdag 10/5 d.å. ser jeg at man etterlyser eventuelle overlevende fra «POL III». Det opplyses at fartøyet ble senket om morgenen den 9. april 1940. Dette kan ikke være riktig. Jeg mener at «POL III» ble tauet inn til Kaldnes mek. Verksted, hvor jeg så den ligge fortøyet. Den var ille medfaren, rusten og gjennomhullet. Særlig godt husker jeg et gapende hull i skutesiden på babord side akter. I boken «1940 Fra kampene i Norge» står det under overskriften «POL III i kamp ved Færder natten til 9. april»:
             «Om kvelden 8. april 1940 kom en sterk tysk flåtestyrke stevnende inn fra Skagerak med kurs mot Oslofjorden. Den besto av de tunge krysserne «BLÜCHER» og «LÜTZOW», den lette krysseren «EMDEN», artilleriskoleskipet «BRUMMER», jagerne «ALBATROS» og «KONDOR» og dessuten endel mindre enheter.
Da den tyske kontreadmiral Kummetz i ly av mørket førte denne flåten inn mot Færder. lå det vesle norske vaktskipet «POL III» i en ytre bevoktningslinje ikke langt unna. Sjefen ombord var kaptein Welding Olsen. Med alle forhåndenværende midler hadde han ordre om å stoppe et hvilket som helst av de krigførende nasjoners krigsskip som forsøkte å forsere seg inn fjorden.
            En time før midnatt hadde «Pol III» nettopp vendt ved Færder og lå med kurs mot Torbjørnskjær da vaktsjefen, løytnant Hans Bergan, observerte to lange fartøyer som med slukkede lanterner sto innover mot fjordgapet. Han varslet straks sjefen, som kom opp på broen og slo full fart forover mot de to svarte skipsskyggene. Kaptein Welding Olsen telegraferte straks en melding til admiralstaben om at fremmede krigsskip var på vei inn fjorden. Varselskudd ble avfyrt med den vesle kanonen som «Pol III» var utstyrt med. Fremdeles med skumvannet fossende om baugen stevnet vaktskipet for full fart fremover mot de mørke skyggene. I mørket dukket enda en skygge opp, og før noen kunne hindre det rente «Pol III» inn i jageren «Albatross» som fikk et gapende hull i siden.
            Da de to fartøyene begynte å sige fra hverandre, åpnet tyskerne øyebblikkelig ild med mitraljøser. Kaptein Welding Olsen fikk en skuddserie i benet og led et voldsomt blodtap. Mannskapet på «Pol III» fikk løsnet et eller to skudd med den langsomme skipskanonen, men måtte stadig kaste seg ned bak maskincasingen for å finne dekning mot de tyske salvene, som ble avfyrt på meget kort hold. «Pol III» ble sannsynligvis skutt i brann allerede på dette tidspunkt.
            Skipet måtte rømmes, og den hardt sårende kaptein Welding Olsen, som fremdeles sto på broen i kuleregnet, måtte hjelpes ned i en pram på styrbord side. Lange blodspor lå igjen etter ham på dekket.
Under sammenstøttet hadde to av mannskapet på «Pol III» jumpet over i jageren. De tretten øvrige kom seg over i prammen som straks etter gikk rundt. Nordmennene klamret seg til hvelvet så godt de formådde, men etter en tid gjorde blodtapet slutt på kaptein Welding Olsens krefter. Han lot seg sige fra hvelvet ned i sjøen.
            — Bry dere ikke om meg, gutter, skal han ha sagt. — Jeg er ferdig likevel. Men kommer, dere hjem, så hils fra meg!
            Slik døde den første norske marinemannen som falt i Norges kamp i 1940 — den første nordmann som ga sitt liv i kampen mot overmakten. Denne ulike kampen viser på en grotesk måte hvilke muligheter og midler vårt land hadde til å forsvare seg. Femten mann på en hvalbåt med en liten kanon på «lemmene» mot tre kryssere, et artilleriskip og to jagere.
            Sjefen for det parti og den regjering som mest av alle hadde ansvaret for vårt forsvars forfall ble umiddelbart etter krigen tildelt Norges høyeste sivile utmerkelse, Borgerdådsmedaljen. Idag, 43 år etter, søkes det etter mulige gjenlevende fra «Pol III» for at de kan få sin deltakermedalje.

Slagen, 19. mai 1988
E. Hoberg

 

 

 

BÅTEN BRANT – KAPTEINEN DREPT
DE FØRSTE SKUDDENE

Fra Tønsbergs Blad i 1990:
HVASSER: Thorbjørn Stormyr arbeidet i maskinen på den norske vaktbåten «Pol III» om kvelden 8. april 1940. Ved 23-tiden gikk han opp på dekk. Gjennom mørket og tåka fikk han øye på konturene av en ukjent båt akterut. Minutter senere smalt den tyske torpedobåten «Albatross» inn i siden på «Pol III».

LVK20019260420007 Thorbjørn Stormyr (86) var mannskap om
bord på POL III 8. april 1940

        Thorbjørn Storemyr (86) sitter hjemme på Hvasser 50 år etter og minnes natten da vaktbåten møtte den tyske flåtestyrken som ledet an i angrepet på Norge.
        Høsten 1939 skulle Storemyr, eller Rasmussen som han da het, på hvalfangst. Planene måtte imidlertid endres da han ble innkalt til nøytralitetstjeneste ombord på vaktbåten POL III. Sammen med en rekke andre vaktbåter skulle de passe landets grenser i ytre Oslofjord.

        Midt på dagen 8 april forlot POL III Kjøpmannskjær på Nøtterøy, som var båtens base, for å begynne sitt vaktdøgn i området mellom Torbjørnskjær og Færder fyr.
        Ved 22-tiden kom det melding i radioens nyhetssending om at alle fyrlykter langs norskekysten skulle slukkes. Maskinsjefen hadde hørt radiosendingen og kom ned til meg i maskinen for å fortelle nyheten. Jeg gikk deretter opp på dekk. Like etter så jeg en kjølvannsstripe og jeg ropte opp til broen at vi hadde en båt akterut, forteller Storemyr.
        Vi skjøt varselskudd med kanonen og sendte opp to røde raketter for å varsle land om at ukjente krigs fartøyer var i ferd med å krenke grensen. Like etter kjørte
ALBATROS inn i siden på POL III.

Beskutt

        I sammenstøtet hoppet to av vårt mannskap over på den tyske torpedobåten. Da de to båtene drev fra hverandre, gikk den tyske båten i en sirkel rundt POL III og dekket den med mitraljøseild. Kaptein Leif Welding-Olsen, som oppholdt seg på broen, ble alvorlig skadet i beina.
        Etter hvert måtte skipet forlates. Kapteinen ble båret ned fra broen og lagt ombord i en pram. De to livbåtene fikk vi nemlig ikke ned.
        Storemyr minnes at de var 12 mann som prøvde å komme ombord i den vesle prammen.
        Den ble fylt av vann og kantret. En mann var blitt igjen ombord på POL III fordi han forutså at det ikke ville gå bra med så mange mann i en liten pram. Han hjalp oss ombord i POL III igjen. Men kaptein Leif Welding Olsen, løytnant Hans Bergan og en til fortsatte å klamre seg til den kantrede prammen. Svekket av det store blodtapet måtte Welding Olsen slippe taket. Men før han lot seg sige ned i sjøen, skal han ha sagt; «Bry dere ikke om meg gutter Jeg er ferdig likevel. Men kommer dere hjem, så hils fra meg!»
        Leif Welding Olsen ble den første nordmann som falt i Norge under 2 verdenskrig.

Arrestert

        Resten av mannskapet ombord på POL III og på den kantrede prammen ble ført over i ALBATROS. Alle var gjennomvåte, men de fikk låne tørre klær av det tyske mannskapet. De ble samlet i messa under bevoktning før de om morgenen 9. april ble ført over i den lette krysseren EMDEN. De befant seg da i Son og her ble de liggende hele dagen før de kom til Oslo tidlig om morgenen 10. april.
        Storemyr forteller at de måtte marsjere opp til Akerhus og derfra videre til Møllergaten 19. Etter å ha undertegnet på at de i fremtiden ikke kom til å yte motstand mot de tyske stridskrefter, ble de løslatt og gitt rett til fri reise hjem.

 

LVK20019260420009 POL III.