Skibs-aktieselskapet Nanset

1927-11. mai 1977

 

 

Slutten av 1920-årene ble en interessant, men også motsetningsfylt periode i historien. Krig, revolusjon og bank-kriser lå få år bakom, såkalte normale tider hadde vi ikke opplevd siden 1914. Tyve-årene var samtidig rik på nye tekniske oppfinnelser, f.eks. i biltrafikken. Mulighetene var til stede, blant annet i tankfart. De få som hadde engasjert seg her, hadde klart seg bra under ellers vanskelige konjunkturer.
Problemet besto, mer tilspisset enn ellers, i å reise risikovillig kapital. Mange hadde mistet sine formuer i bankkrakkene eller ved firmaer som gikk overende. Så skulle det en særlig innsats til for å etablere nye foretagender nettopp i denne perioden. Men det var noen som klarte det. Blant disse var Iver Bugge og den krets som sluttet opp om hans tiltak.
Skips-aktieselskapet Nanset ble stiftet 11. mai 1927 med en aksjekapital på kr 200.000. I anledning innkjøp av en damptanker avholdtes ekstraordinær generalforsamling 19. august samme år, der man besluttet å utvide aksjekapitalen til 450.000 kroner.
D/S SKARAAS, 5292 tdw. bygget i 1903, var innkjøpt fra Bergen og overtatt i England i juni 1927.Skipet seilte de første årene vesentlig i Nordsjø- og Østersjøfart, men hadde også turer til Antarktis med kull og forsyninger til hvalflåten, etterfulgt av returlaster med korn fra Syd-Amerika til Europa.
Sjøfartshistorisk sett knytter det seg en særlig interesse til rederiet annet skip, D/T SALSAAS. Oljeselskapene som stadig øket sin omsetning, solgte i disse årene egen tonnasje og befraktet samtidig de avhendede skip.

Slik gikk til at SALSAAS, bygget 1918, ca. 7790 tdw. ble solgt av Anglo-Saxon Petroleum Co. til Skibs-A/S Nanset med avtale om 10 års timecharter. Skipet var så i rederiet tjeneste inntil slutten av 1937, gjennom de verste depresjonsår i verdenshistorien.
Firma Iver Bugge var styre for selskapet. Representantskapet besto av Rolf Nielsen, Ole M. Kjendlie og O. Persen. Det viste seg at oljemarkedet, relativt sett, var noe av det beste en kunne satse på nettopp i disse årene.


II
1937 ga overskudd på 30 000 kroner. De nærmest følgende år var også gode, forholdene tatt i betraktning, og markedet bød på muligheter. Et tredje skip til rederiet, M/T STORAAS, 11 000 tdw. ble sjøsatt i Göteborg 5. november 1929, gikk prøvetur 29. desember samme år, og ble så engasjert i timecharter for The Anglo-Saxon Petroleum Co. London.
Den dagen STORAAS gikk av stabelen, feiret Chalmers Tekniska Institutt 100 årsjubileum. Kong Gustav V som var i Göteborg ved denne anledning, var også til stede ved den høytidelige handling på Götaverken. ."Paa et git signal fra H.M. kong Gustaf foretok fru Bugge dåpshandlingen på en enkel og samtidig verdig måte", heter det i et avisreferat.
I mars 1931 overtok rederiet dieseltankeren "SKOTAAS", 11 400 tdw. Som fører ble ansatt Alf Foyn som inntil da hadde vært kaptein på SKARAAS. Denne var i opplag på grunn av dårlige markedsforhold. SKOTAAS gikk 2. april 1931 inn i 10 års timecharter med The Anglo-Saxon Petroleum Co.
..."Der flyter neppe i dag make til norsk skib", skrev Nordisk Tidende i New York etter besøk om bord i SKOTAAS. .."Kaptein Foyn bor som en liten konge i vakkert utstyrte salonger og alle officerers lugarer er rummelige og lyse. Mannskapet bor to og to sammen og også deres lugarer er de prektigste vi noensinne har sett på norsk båt".
Den første SKARAAS ble solgt i slutten av 1934. Driftsresultatene hadde variert sterkt, ikke sjelden ble det tap. Men tidene var særdeles vanskelige, det var i de dager da mange Larvikfolk kom med spann og hentet suppe i kommunelokalet for å holde sulten ute. Å få hyre under slike forhold var det beste som overhodet kunne oppnås. Resultatet var at Nanset-båtene hadde ypperlige besetninger som skaffet seg verdifull yrkeserfaring for de kommende år.
En ny M/T SKARAAS 14590 tons dw. ble levert fra Götaverken i juli 1936, seilte frem til krigen i løsfart. Den krysset under annen verdenskrig Atlanteren 51 ganger, og det var bare ett eller to skip som hadde flere turer i denne nervepirrende fart. Skipet gikk etter krigen inn på et tidscerteparti til Shell, inntil det ble solgt i 1956, og konvertert til malmskip.
Skipsklokken til SKARAAS ble siden gitt til Langestrands kapell, der dens klang i alvorlige stunder også er et minne fra Larvik-flåten som trosset alle farer.
I september 1938 besluttet representantskapet å inngå kontrakt med A/B Götaverken om bygging av en ca. 12 600 tons dieseltanker for levering høsten 1940.
De nærmeste år før annen verdenskrig ga solide overskudd. Således ble det i 1938 utbetalt 25 prosent aksjeutbytte. Ti år før hadde aksjetegningen under de daværende nærmest håpløse konjunkturer bydd på store problemer. Det faktum at rederiet ekspanderte i en periode som begynte med verdenskrise og i september 1939 endte med storkrig, gir denne utviklingen en dramatisk bakgrunn.


III
M/T STORAAS førtes av kaptein Arnold Noritz Jensen. 2. mars 1941 ble skipet skadet ved flyangrep, men man klarte å komme seg inn til Trinidad.
Natten til 29. mai 1943 ble imidlertid skipet torpedert i konvoi etter avreise fra Simonstown i Syd-Afrika. STORAAS fikk senere en fulltreffer og sank. Fire mann var savnet, men det viste seg senere at en av motormennene var kommet seg i land med skipsprammen.
M/T SKOTAAS ble ført av kaptein Hans N. Augestad. Han var fylt 70 år, og var en av de eldste kapteiner i norsk tjeneste under krigen. Skipet lå 9. april 1940 i Newcastle, Australia, og var i fart på Østen inntil utgangen av 1942. Fra juni 1943 til freden gikk så SKOTAAS i konvoier i Atlanteren.
Skipet ble aldri angrepet, og led aldri noen skade, bortsett fra ett tilfelle rett etter freden, da ikke mindre enn 22 skip kolliderte i konvoi.
Vi har alt nevnt SKARAAS og seilasen for å bringe forsyninger over Atlanteren. Skipet befant seg i Brisbane, Australia 9. april 1940 og kom til Clyde, England, 29. september samme år.
Kaptein Alf Foyn døde av slag i New York 30. august 1943. SKARAAS var siden mai 1942 overtatt av kaptein Leander Jensen som første skipet frem til krigens slutt. Det var angrep både til sjøs og under lossing i England. Men SKARAAS gikk alltid klar.
Slik gjorde Nanset-båtene sin innsats i den norske tankflåte som ifølge Winston Churchill var like mye verd for de allierte som tilsvarende en hær på en million mann.


IV

Sent på kvelden den 27. august 1945 kom M/T SALSAAS på besøk til Larvik. Den var kontrahert i de kritiske septemberdagene 1938 da verden sto i kok og statsminister Neville Chamberlain fløy frem og tilbake til Hitler for å redde freden. Så ble den satt på vannet i Göteborg i mai 1940. Tyskerne var ute etter SALSAAS som etter de andre nybygningene i Sverige. Det ble budt en fristende overpris som ble avslått av rederiet. Siden ble overleveringen utsatt, og utsatt inntil freden kom. Skipet var på 12 660 tons dw., det var meget den gang. Som det heter i Østlandsposten: "Det var et vakkert møte. Byen med sensommersolens gylne skjær over seg i kveldingen, fjorden lå aldeles stille, så vennlig innbydende. Og SALSAAS flaggsmykket inn mot byen hvis navn den bærer som hjemstavn". Dette var den første tilvekst til rederiet etter annen verdenskrig.
I august 1946 overtok rederiet et svensk tankskip, bygget i 1938, og ga det navnet SNIPAAS. For å oppnå svensk eksportlisens og norsk importlisens måtte en forplikte seg til å holde skipet i fart på Sverige til frakter som ikke oversteg svenske maksimalfrakter.
SNIPAAS ble solgt til Tyskland i august 1950. Bakgrunnen for salget var den "kontraheringsstopp" som myndigheten innførte i 1949 med kjedelige konsekvenser for norsk skipsfart som da sto foran en rik ekspansjon. Rederiet måtte følgelig påta seg valutamessig selvfinansiering overfor departementet i tilknytning til nybygningskontrakt i Dundee.
24. august 1949 ble overtatt M/T SVANAAS, 8880 tons dw. fra Götaverken. Skipet var beskjeftiget i løsfart til å begynne med, ble så fra 1950 drevet i samseiling med to søsterskip fra A.C. Andersen Shipping Co. A/S Oslo og Viriks rederi A/S Sandefjord.
I likhet med SVANAAS var også SALSAAS beskjeftiget i løsfart inntil skipet i 1956 ble sluttet for 2 år for regning British Tanker Co. Ltd., London. Fra 1958 da lavkonjunkturen for alvor satte inn, ble skipet liggende opplagt i Amsterdam inntil det solgtes til opphugging i 1962.
M/T SUNNAAS, 13 670 tons dw. ble levert i slutten av 1951. I likhet med SKARAAS og SKOTAAS ble skipet sluttet for timecharter for regning The Anglo-Saxon Petroleum Co. Ltd. De to sistnevnte ble solgt i 1956. Fraktratene som lå på et høyt nivå, sank stadig i 1957, særlig etter at Suez-kanalen som var stengt ved krigsbegivenheter, ble åpnet igjen. Sunnaas var i rederiets eie til 1962, da det ble solgt og ombygget til fabrikkskip for boring av olje.
Oppgjøret med Nortraship for bruk av skipene under krigsårene ble første endelig avsluttet i 1952. Begynnelsen av 1950-årene var ellers preget av gode konjunkturer for skipsfarten. Det økonomiske liv var imidlertid stramt regulert fra myndighetenes side, blant annet med utbyttebegrensning for aksjonærene. De gode konjunkturer tok som nevnt, en foreløpig slutt i 1957.
Da rederiet i 1952 rundet sin 25 årsdag, kunne man konstatere at gjenreisningen forlengst var fullført og en ny ekspansjon i gang. Det ble også anledning til å se seg tilbake. Fra starten av frem til 8. november 1945 sto personen Iver Bugge, fra da av firmaet av samme navn, som disponent. Iver Bugge, som var avgått ved døden 18. april 1951, ble minnet ved sin innsats for Larviks sjøfart. Han var i sin fremferd et fint og nobelt menneske som allerhelst ønsket å yte andre hjelp i det stille.
Representantskapet hadde i de 25 år alltid bestått av herrene Rolf Nielsen, Ole Persen og Ole M. Kjendlie. I sin tale takket skipsreder Erik Bugge for godt samarbeid. Jubileet ble videre markert ved skulpturverk som gave til Larvik by og bidrag til Sjøfartsmuseet.

V

Perioden inntil midten av sekstiårene var så preget av vekslende konjunkturer. 1957 og 1958 var vanskelige år med fall i fraktratene. Begynnelsen av 1960-årene var også svake.
M/T SKARAAS, nybygning fra Framnes mek. verksted på 15758 tons dw. ble overtatt 22. august 1957. Tross de vanskelige markedsforhold som hersket på denne tiden, ga driften av skipet i løsfart overskudd. I juni 1958 ble SKARAAS, i sterk konkurranse med et stort antall andre skip, sluttet på timecharter for regning av Regent Petroleum Tankship Company Limited, London.
Overtagelsen av SKARAAS ble gjenstand for stor interesse fra pressens side. Flaggskiftet foregikk den 22. august 1957 kl. 15 i Sandefjords-fjorden, da kapteinløytnant Arne Larsen overdro kommandoen til skipets fremtidige fører, kaptein Leif V. Christiansen. Flaggheisingen ble foretatt av skipsreder Erik Bugges 8 år gamle sønn, Jan Bugge. Så gikk prøveturen langs kysten, forbi Svenner fyr, inn på havnen i Larvik og tilbake til verkstedet igjen.
M/T SKOGAAS, et motortankskip på ca 19 300 tons dw. ble levert fra Akers mek. verksted 7. januar 1961. Markedet hadde da vært svakt i flere år og fortsatte å være det. I 1962 ble skipet ombygget til parcel-tanker, og ble satt i fart i denne trade fra 7. februar 1963 med kornlast.
Også STORAAS ble konvertert for foring av korn, da den i juli 1961 avsluttet et certeparti for Shell.

De svake konjunkturer fortsatte i virkeligheten helt fram til sommeren 1967, da stengningen av Suezkanalen bevirket en kraftig stigning i fraktratene.
En interessant lokal begivenhet i disse årene var innvielsen av Larvik sjøfartsmuseum 8. mai 1962, der Nanset var med blant donatorene. Museet representerer ved sine samlinger i den stilrene bygning "Den gamle tollbod" Larviks sjøfart i opp- og nedgangstider, og alltid med der mulighetene var å finne.


VI
Våren 1964 fikk SVANAAS og SKOGAAS nye navn, henholdsvis ANCO SWAN og ANCO SWIFT. Sammen med andre rederier i parceltraden forestod meglerforbindelsene A/S A. O. Andersen & Co's Efterf., Oslo og Henry W. Collingwood Ltd., London, bortbefraktningen av skipene under fellesnavnet Andresen-Collingwood Tanker Service. Anco-gruppen som den ble kalt, bestod fra begynnelsen av med 12 skip  i fart. ANCO SWAN ble solgt i 1968.
Fra 1966 av deltok rederiet i Interessentskapet Saga Sword og Interessentskapet Saga Steam med en tredjedels andel i hvert. Nybygningen M/S SAGA SWORD, 21 550 tons dw., gikk 2. mars 1967 inn på timecharter for regning Seaboard Shipping Company Limited, Vancouver, BC.
Som et ledd i samarbeidet med firma Ole Schrøder & Co., Oslo og firma Schrøder & Farstad, Ålesund, fant man i 1967 det formålstjenlig å nytte Saganavnet for de skip som ikke var beskjeftiget i Anco Tanker Service. Så vel SAGA SWALE (ex SKARAAS) som SAGA SCOUT (ex STORAAS) var beskjeftiget på timecharter for Shell. Sistnevnte skip ble solgt i 1968, Saga Swale solgt året etter.
Interessentskapet Saga Swan, disponent firma Iver Bugge, overtok så i januar 1970 M/T ANCO SWAN i Göteborg. Skipet som ble satt inn i Anco Tanker Service, vakte ved leveringen stor interesse som et av de best utstyrte skip. Spesialbygget for kjemikalietransport.
Gjennom firmaet Ole Schrøder Holding Co. A/S Oslo, som navnet var forandret til, deltok rederiet i de førte år sammen med A/S Vigra Ålesund og Nanset med skipene M/S SAGA SWORD, M/T ANCO SWAN, M/T ANCO STREAM og M/T ANCO SEA . Firma Iver Bugge disponerte de to førstnevnte. Da Nanset ikke ønsket å fortsette samarbeidet, ble man i 1972 enige om at Schrødergruppen overdro sine aksje-interesser i Nanset til selskapet til amortisasjon. I Interessentsskapene for SAGA SWORD, ANCO STREAM og ANCO SEA utløste partene hverandre slik at Nanset etter dette ble eier av ANCO SWIFT og ANCO SWAN. Navnene ble senere endre til IVER SWIFT og IVER SWAN.


VII
Å gi noen vurdering av de siste årene fra senhøstes 1973, preget av den vanskeligste krise i skipsfartshistorien, er ikke mulig historisk sett. En må nøye seg med å vise til årsregnskapene der det blant annet framgår at begge skip stadig seiler.
Opp- og nedgangstider er vekslende fenomener i en sjøfartstradisjon gjennom århundrer. Dette kom til uttrykk på generalforsamlingen 5. mai 1975 som også var Iver Bugges hundreårsdag, og i den anledning fikk en spesiell høytidelig karakter.
1975 hadde, tross de vanskelige tider, faktisk vært et godt år for selskapet. Fremtiden var uviss. Som skipsreder Erik Bugge uttrykte det: "Det er veldig enkelt å legge en båt i bøyen, men ingen enkel sak å få den ut igjen".  Å seile er nødvendig, ikke å leve, heter det hos romerske historiker Plutark."Navigare necesse est, vivere non est necesse" . Slik var det hos romerne. I norsk sjøfartshistorie ville erfaringen munne ut i sentensen: For å kunne eksistere gjennom generasjoner er det nødvendig å seile.

 

 Kilde: Artikkel av Gunnar Christie Wasberg.
 Sist oppdatert: 30/10-2012. (SN)