Litt om tollere og syndere.
Etter flere turer fra feltet til Le Havre, Rotterdam, Coryton m. fl. kom vi til Åmøyfjorden for venting og skifte av mannskap. Alle godsaker var pakket og klargjort for å sende med post eller NSB eller med egen bil for de som ble hentet av familien. En tur fra Vestfold til Stavanger kunne lønne seg.
Alle pakkene og bagasje var plassert i nettet for å låres ned på båten til Haaland som skulle hente oss.
Båten kom og la seg ved fallrepet og opp av salongen kom 3 tollere i full uniform. det ble litt hektisk aktivitet ved nettet og noen pakker forsvant før tollerne kom opp på dekket. Vi håpet at når de var oppe til kapteinen kunne vi få varene ned på båten og komme oss i land før tollerne var ferdige. Pakkene tilbake i nettet og det hele senket ned til båten og flyttet ned i salongen. Husk at alle pakkene var i solid gråpapir med kraftig tape og solid hyssing for at de skulle tåle transporten med post o. a.
Men da fikk vi beskjed om å vente til tollerne var ferdige for de skulle være med inn til byen.
Vi tenkte at nå ble det oppvask når vi kom inn til kaia og nervene lå litt utenpå da vi nærmet oss kaia til Haaland. Der sto det privatbiler, drosjer og minibuss for oss som skulle til Sola.
Båten fortøyde og vi ventet på at tollerne hadde gått i land og begynte å lempe opp pakkene, kaikanten var ca 1,5 meter over dekket. Da sa en av tollerne at lang det opp så tar vi imot. Og det måtte vi bare gjøre. En 15-20 pakker ble sendt opp og flere av dem veide nærmere 20 kg, kjøtt, flesk, ost, vin, tobakk, sigaretter, brennevin og mye annet rart. Det verste var at pakkene med flasker hadde en lei tendens til å "gurgle" hvis de ble holdt litt skjevt. Men alle pakkene kom opp på kaia og vi klatret etter og ventet på at tollerne ville undersøke de nærmere.
Men tollerne sa bare god tur hjem og forlot stedet. Men jeg er helt sikker på at de hadde det moro og det ble sikkert snakk om de meget nervøse sjøfolka de hjalp.
Min eneste erfaring med tollerne i Stavanger er derfor meget positive.

PJS 19.05.19