Enda en liten en om tollere og syndere.
        Etter lang tid ombord skulle jeg mønstre av i Trondheim. Vi kom dit med oljefrø, mais og andre sorter som var lastet i Houston og Corpus Christi. En del av lasten var losset i Stavanger.
        Vi fortøyde ved kornsiloen og 3 tollere kom ombord ved ankomst. De undersøkte alle lugarer og tilgjengelige rom over hele skipet. Jeg hadde pakket det meste da de kom til lugaren min og jeg hadde en Akai forsterker samt en Grundig Satellitt radio stående framme. Jeg fortalte at jeg skulle mønstre av neste dag og fikk ingen kommentar på det.
        Dagen etter kom en fetter for å hente meg og vi bar bagasjen ned på kaia og lastet opp bilen. Hadde flere pappesker for radio, forsterker og endel elektrisk verktøy og 2 store kofferter. Hadde akkurat pakket bilen ferdig så kom en grønn Toyota Cressida stasjonsvogn i stor fart og sperret bilen vår. Ut kom de tre tollerne og forlangte at bilen ble tømt og alt åpnet for kontroll. Etter en time var det eneste de fant en halv pakke sigaretter og at det ikke var betalt stempelavgift på radioen. Jeg spurte hvorfor de ikke ordnet det mens de var ombord og fikk til svar at jeg ikke hadde fortalt at den var kjøpt i utlandet. Jeg måtte betale litt over 300 kroner i avgift og så kunne vi pakke bilen igjen. Da tollerne satte seg inn i bilen sa den ene: Du kan ha god samvittighet nå.
        Vi kjørte hjem og losset bilen, ventet noen timer og kjørte til siloen igjen. Jeg dro ombord og ble enige med resten i maskingjengen om at skulle vi få noen varer i land måtte det gjøres nå. Lossingen skulle være ferdig neste morgen og tiden ble kort. Styrbord ferskvannstank ble tappet ned til det kom under mannlokket som ble tatt av og mange kasser med mange godsaker ble lempet ut. Jeg hadde 6 esker og fikk hjelp til å ta de med midtskips.
        Nede på kaia sto det flere biler med folk i som satt og kikket på skuta, klokka var ca 1900 og siden det var i desember var det mørkt. Etter en halvtime satt de i bilene fortsatt og noe måtte gjøres. Jeg gikk bort til den første bilen og spurte om de ventet på noen? Nei da, det var sagt på radioen at dette var det største skipet som hadde losset ved siloen og de ville se på henne. Jeg sa de måtte bare ta en tur ombord og se seg rundt og litt etter var bilene tomme. Hivlina ble tatt i bruk og snart var eskene på plass i bilen og vi kjørte hjem. På vei ut av området møtte vi en grønn Toyota Cressida, men den kjørte forbi og ned på kaia.
Vi kom vel hjem og det ble en hyggelig jul med nesten god samvittighet.
Traff de samme tollerne på Værnes 16 dager senere, men det blir en annen historie.

PJS 25.05.19