D/s Bjerka av Kragerø gik ret ind det tyske minebelte søndenom Langeland på vei til Nakskov med kullast fra Burntisland, lørdag morgen 20de februar. Skipperen syntes han så to staker, men det var toppene av en som hadde sunket før. Nu rendte «Bjerka» seg på minene og sank. En dansk los berget mandskapet tillands.

 

Vi måtte hente brød i Amerika, og d/s Caprivi av Bergen var underveis til Norge med 4083 ton hvete fra Baltimore, men ramtes av eksplosionen ute i Atlanten, 16 kvartmil av Torry Island, fredag kveld 23de april 1915. Det kan ha været en løs mine, eller det kan ha været en torpedo. Det var like ubehagelig for det norske mandskap som gik i båtene og kom ind til Inistrahne Island næste dag.

 

D/s Regin av Oslo var bygget i Fevig, hadde fåt maskine i Fredrikstad 1913 og var assurert for 1½ million, hvilket endnu var mange penger. Den siste reis var fra Tyne med 2460 ton kul som skulde til Bordeaux, men sank med skibet tirsdag morgen 23de februar ved North Goodwin Sand efter en vældig eksplosion. Mandskapet gik i båtene og blev 2 timer senere optat av et britisk krigsskib.

Mine tilføyelser om skipene.

BJERKA: Rederi-A/S Kragerø (Kristen Sandaas), Kragerø. 631 brt. Bygget 1914 av Thorskog Mekaniska Verkstads, Thorskog, Sverige.
CAPRIVI: A/S Caprivi (Kjær & Isdahl), Bergen. 2.932 brt. Bygget 1892 av Ropner & Son, Stockton-on-Tees, England.
REGIN: D/S A/S Regin (Erling Lund), Kristiania.
1.844 brt. Bygget i 1913 av Sørlandets Skibsbyggeri, Fevig.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 01/10-2011 (PS)