1917

D/s Odin av Bergen var bygget hjemme 1898 og skulde til Lissabon med kul fra Barry. Fredag morgen 2den februar rystedes skibet utenfor Ouessant av eksplosion midtskibs. Vakthavende maskinist og fyrbøter kom aldrig op igjen. De øvrige sprang i båtene og satte av. Da så de et søkelys som fra vandskorpen blev rettet på skibet. Dagen brøt frem, og «Odin» fløt endnu, skjønt maskinrummet stod fuldt av vand og midtskibsbygningen i lys lue. 1ste styrmand gik ombord og hentet klær til det frysende mandskap. Efter 36 timers roing blev styrbords båt berget av en franskmand, og 5 timer senere babords av norsk d/s «Girda».
_________________________________________________

1917

D/s Rutenfjell av Oslo var forsikret for 1,36 millioner på reise til Chantenay med 2300 ton kul fra Newcastle og sank efter eksplosion mandag morgen 19de februar ved Beile Ile. En fyrbøter er ikke set senere. De øvrige sprang ret på sjøen, blev optat av britisk vaktskib «King Haakon» og sat i land i Le Palais.
_________________________________________________

1917

D/s Sjøstad av Oslo skulde til Fecamp med kul fra Newport, men sank onsdag middag 28de februar nord for Havre efter eksplosion. Mandskapet fik ut en av båtene og hoppet i den, men maskinen var ikke stanset, skibet gik med fuld fart, og de som var i båten blev skyllet ut. Nu gik skibet under med baugen først. De som var igjen ombord, hoppet i båten og kuttet fangelinen, men de måtte straks ut igjen, for båten drev ret bort i propellen som flakset rundt i vandskorpen og slog båten i filler. Franske torpedobåter reddet 8, men 9 mand sank i det iskolde vand.

Mine tilføyelser om skipene.

ODIN: A/S D/S Odin (Schjelderup & Schjøtt), Bergen. 1.045 brt. Bygget 1898 av Bergens Mekaniske Verksted, Bergen.
RUTENFJELL: A/S Rudolf (Olsen & Ugelstad), Kristiania. 1.844 brt.
Bygget 1875 av Palmers Shipbuilding & Iron Co., Jarrow, Newcastle, England.
SJØSTAD: D/S A/S International (A. F. Klaveness & Co., Lysaker), Kristiania.
1.115 brt. Bygget 1908 av Bergens Mekaniske Verksted, Bergen.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 24/10-2011 (PS)