1917

D/s Lars Fostenes av Haugesund, assurert for kr. 2.709.000, var fredag formiddag 9de mars 1917 kommet til 7 ° v. lgd. på vei til Rotterdam med stykgods fra New York, da kaptein Kallevig så en anden stimer som pludselig sank, og kort efter en ubåt komme imot sig. Han blev da enig med styrmanden om at stoppe, sætte ut en båt og forklare, at dette var nøitralt skib med last mellem to nøitrale land. Mens de holdt på med dette, kom en torpedo kloss forenom baugen uten at ramme og straks efter en til som rammet midtskibs, ret under den ene livbåten som slængtes flere favner bort­over og fyldtes med kulstøv og vand, men merkelig nok holdt. Så dukket ubåten op og gav skibet 23 skarpe skudd, til det sank, hvorefter den forsvandt uten konferanser med mandskapet, som 4 timer senere blev berget av en engelsk fiskersmakke.
_________________________________________________

1917

Samme dag kom d/s Dana av Bergen forbi Shetland underveis til Hull med kondensert melk fra Norge. 5 kvartmil søndenom Sumburg Head kom eksplosjonen akterut, hvorefter skibet sank i løpet av etpar minutter. Mandskapet blev optat av den eskorterende britiske tråler som forgjæves søkte efter fienden.
_________________________________________________

1917

D/s Asbjørn av Kristiansand var assurert for kr. 2.911.000 på vei til Lissabon med 4500 ton kul fra Barry Dock. Lørdag morgen 10de mars sprængte en eksplosion dækket op mellem de to forreste luker. Mandskapet sprang i båtene og så hullet i siden efter torpedoen, men ikke avsenderen. 1ste styrmand som hadde låret båtene i vandet fik ikke tid til at gå ned, men sprang på sjøen og er ikke set siden. De øvrige blev berget av franskmænd utenfor Ouessant.

Mine tilføyelser om skipene.

LARS FOSTENES: Olaf Fostenes et. al., Haugesund. 2.118 brt. Bygget 1916 av Detroit Shipbuilding Co., Wyandotte, MI, USA.
DANA: A/S D/S Dana (William Hansen), Bergen.
753 brt. Bygget 1903 av Helsingørs Jernskibs- & Maskinbyggeri, Helsingør, Danmark.
ASBJØRN: A/S To (Thv. B. Heistein & Sønner), Kristiansand. 3.346 brt. Bygget 1899 av
W. Gray & Co., Ltd., West Hartlepool, England.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 24/10-2011 (PS)