1917

D/s Feistein av Stavanger var assurert for 3½ million og skulde med kornlast fra Amerika til den belgiske hjelpekomite i Rotterdam. Skibet gik nordenom Skotland og helt bort til Utsira for at holde sig klar av de farlige soner, men det hjalp ikke. Man hadde endnu 75 kvm. igjen til Terschelling, da den første eksplosion kom i storrummet lørdag eftermiddag 31te mars 1917. Våndet strømmet ind, og kl. 6 kom en ny eksplosion, så akterenden sank på 24 fot vand, mens baugen blev stående op i luften. Atter gik en halvtime, så kom det tredje smeld og skibet sank helt. De skibbrudne blev næste formiddag optat av en hollandsk fiskesmakke.
_________________________________________________

1917

Likedan gik det d/s Anna Fostenes av Haugesund, assurert for 2,3 millioner på vei fra New York med 3100 ton hvete til det hungrende Belgien. Efter instruksen tok skibet samme vei som «Feistein», og mandag aften 2den april var der endnu 90 kvartmil igjen til Terschelling, da torpedoen kom og akterskibet begyndte at synke. Maskinisten kunde ikke stoppe, og skibet løp fra båtene med akter enden under vand. Næste morgen kom en britisk ubåt og berget skipperen og hans 13 mand i den ene livbåt. Men 8 i den anden var og blev borte.
_________________________________________________

1917

D/s Hundvaagø av Bergen skulde til Liverpool med jordnøtter fra Bathurst, men blev onsdag 4de april rammet av en eksplosion, enten det nu var torpedo eller mine, 25 kvm. VSV av Bull Rock ute i Atlanten. To britiske krigsskib kom til og tauget «Hundvaagø» ind til Berehaven. Alle mand var berget.

Mine tilføyelser om skipene.

FEISTEIN: Hans Waages Rederi (Hans Waage), Stavanger. 2.991 brt. Bygget 1913 av Blyth Shipbuilding & Drydock Co. Ltd., Blyth, England.
ANNA FOSTENES: A/S Olaf Fostenes D/S (M. H. Kongshavn & Sønner), Haugesund. 2.208 brt. Bygget 1902 av Naamlose Vnts. Sciffswerf v. Jan Smit Cz., Alblasserdam, Nederland.
HUNDVAAGØ: A/S D/S Hundvaagø (Henrik Østervold), Bergen. 1.901 brt. Bygget 1915 av Bergen Mekaniske Verksted, Bergen.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 30/10-2011 (PS)