1917

D/s Bjerkø av Oslo var assurert for kr. 2.207.000 på vei til England med malm fra Marokko og blev torpedert torsdag morgen 5te juli 1917 i Kanalen uten varsel. 16 mand forsvandt med skibet, mens 6 blev reddet av franskmændene.
_________________________________________________

1917

Samme formiddag hadde d/s Havbris av Haugesund passert Eddystone på vei til Honfleur med kul fra Newport. Kl. 11 hørte skipperen i salonen et vældig brak, løp på dæk og fandt at akterenden av hans skib var borte, mens resten var ifærd med at synke. Alle mand løp til båtene og blev ti minutter senere berget av briter.
________________________________________________

1917

Næste dag møtte Bergenskes d/s Flora i ruten fra Island med stykgods og levende hester på vei til Bergen ved Shetland en ubåt som sendte dette fredelige skib en torpedo. Mandskap og passagerer gik i båtene, ubåten dukket nu op og vedkommende spurte hvor skibet kom fra og skulde hen? Men det var lovlig sent, for straks efter sank «Flora» og hestene druknet. Men alle i livbåtene blev berget av engelskmændene og bragt til Lerwick.

Mine tilføyelser om skipene.

BJERKØ: D/S A/S Danto (D. Steen), Kristiania. 1.872 brt. Bygget 1912 av Sir Raylton Dixon & Co. Ltd., Middlesbrough, England.
HAVBRIS: A/S Mjeldes D/S (N. Mjelde), Haugesund. 677 brt.
Bygget 1906 av Porsgrunds Mekaniske Verksted, Porsgrund.
FLORA: Det Bergenske Dampskibsselskab, Bergen. 818 brt. Bygget 1891 av Nederlandsche Stoomboot Mij., Rotterdam, Nederland.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 06/11-2011 (PS)