1918

D/s Lorna av Bergen var forsikret for kr. 3 450 000 på vei til Havre med stykgods fra New York, men blev torpedert onsdag em. 7de august og sank i Atlanten med 2den maskinist. De øvrige kom sig op i en livbåt som straks efter blev praiet på engelsk: Hands up! Bring papers! Det var ubåten som dog viste sig at være tysk, og som avslog at tauge de skibbrudne nærmere land. 40 timer senere blev de reddet av et engelsk patruljeskib.
________________________________________________

1918

Der virket tyske ubåter på østkysten av Amerika og d/s Sommerstad av Oslo møtte en av dem på vei fra Halifax til New York i ballast, assurert for kr. 4 240 000. Mandag morgen 12te august blev skibet torpedert uten varsel og satte snart akterenden under vand. Og slik lå det med baugen ret op i luften så længe det kunde sees fra båtene. Disse blev samme dag optat av et amerikansk skib.
________________________________________________

1918

Samme skjebne ventet d/s Bergsdalen av Bergen, forsikret for 2½ million på vei fra Frankrike til Baltimore i ballast. Skibet kom næsten over, men blev torpedert tirsdag em. 27de august og sank straks i Atlanten. Fungerende 3dje maskinist druknet da en av båtene kapseiset. De øvrige blev optat av en svensk stimer.

Mine tilføyelser om skipene.

LORNA: Skibs-A/S Lorna (Otto W. Bergmann), Bergen. 3.286 brt. Bygget 1897 av J. Priestman & Co., Southwick, Sunderland, England.
SOMMERSTAD: A/S D/S Sommerstad (A. F. Klaveness & Co.), Kristiania. 3.875 brt. Bygget 1906 av Robert Stephenson & Co. Ltd., Hebburn, Newcastle, England.
BERGSDALEN: A/S D/S Bergsdalen (T. L. Ravn), Bergen. 2.555 brt.
Bygget 1900 av Tyne Iron Shipbuilding Co. Ltd., Willington Quay, Newcastle.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1918, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 19/12-2011 (PS)