1917

Mandag morgen 4de juni blev bark Juno av Larvik sænket med et halvt hundrede granatskud i Nordsjøen. Barken var på vei til Danmark med bomuldsfrøkaker fra Savannah. Efter 30 timer i livbåtene blev alle mand berget av briter og bragt til Shetland.
__________________________________________________

1917

D/s John Bakke av Haugesund var assurert for 1,47 million på vei til Rotterdam med 2000 ton korn for den belgiske hjelpekomite, hadde frit leide, og førte de foreskrevne signaler til punkt og prikke, men blev desuaktet skutt ibrand og isænk torsdag morgen 7de juni, 45 kvm. av Shetland, hvor mandskapet kom ind i sine egne båter. Samme dag blev bark Yuba av Tønsberg traktert med granatild i Atlanten. Tilsist kom en torpedo. Barken skulde med kaker til Danmark. Lørdag blev alle mand berget av engelskmænd.
__________________________________________________

1917

Bark Storegut av Kristiansand blev bombardert ute i Atlanten til den stolte skute sank med last av olje og parafinvoks fra Phila­delphia, onsdag 13de juni. Til al lykke møtte mandskapet i liv­båtene samme kveld et britisk patruljeskib og var reddet. Samme dag sænkedes bark Candace av Sandefjord 50 kvm. sydvest av Utsira på vei til Ucldevalla med kul. Næste dag kom alle mand efter en heldig seilas i livbåtene ind til Norge. Samtidig blev bark Perfect av Sandefjord, underveis til Danmark med 1754 ton hvete fra Bahia Blanca, sænket 64 kvm. vest av Utvær. Mandskapet i båtene blev berget av en hollænder og bragt til Ymuyden.
__________________________________________________

1917

Bark Louise av Oslo skulde hjem med koks, men møtte midt i Nordsjøen en ubåt som skjøt 12 kanonskud på barken og tilsist sendte en torpedo som ramte i fokkerøstet. Mandskapet kom efter 17 timer i båtene til England onsdag 20de juni 1917. Samme dag kom bark Fido av Kristiansand over sjøen med 2329 ton oljekaker fra Texas til det nøitrale Danmark, blev beskutt og sænket utenfor Utsira. Alle mand blev optat av en norsk los med motorskøite.

Mine tilføyelser om skipene.

JUNO: A/S Juno (Iver Bugge), Larvik. 1.169 brt. Bygget 1878 av F. Ulrichs, Vegesack, Tyskland.
JOHN BAKKE: Knut Knutsen OAS, Haugesund. 1.611 brt. Bygget 1913 av Bergens Mekaniske Verksted, Bergen.
STOREGUT: A/S Excelsior (S. O. Stray), Kristiansand. 2.557 brt. Bygget 1892 av Southampton Naval Works, Southampton, England.
CANDACE: A/S Candace (Haakon Rachlew), Sandefjord. 395 brt.
Bygget 1882 av G. Vatlesvord, Lillesand.
PERFECT: Skibs-A/S Rauer (A. Gordon Firing), Sandefjord. 1.088 brt. Bygget 1877 av Russell & Co., Port Glasgow, Scotland.
LOUISE: Chr. Heidenreich, Kristiania. 645 brt. Bygget 1876 av J. Jürgens, Elsfleth, Tyskland.
FIDO: A/S Fido (Mathias Hansen), Kristiansand. 1.459 brt. Bygget 1895 av Russell & Co., Port Glasgow, Scotland.

                                                         
Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 20/05-2012 (PS)