1915

D/s Fimreite av Bergen kom næsten over havet med jernmalm fra Wabana, men møtte fredag morgen 23de juli en ubåt som gav mandskapet tid til at gå i båtene, og heldigvis ikke merket, at der var 5 mand formange, som foregående dag var sat ombord fra et britisk krigsskib og skulde bringe skibet til Kirkwall. Alle blev optat av norsk bark «Springbank» som var på vei til Chile og derfor satte dem ombord i en britisk tråler. Men da var «Fimreite» længst sænket.
_________________________________________________

1915

Søndag kveld 25de juli lå der brandskjær over Nordsjøen, hvor tre gamle norske barker blev stukket i brand på vei til England med norsk trælast. Harboe av Oslo fik sit mandskap berget av en hollænder, P. G. Harbitz av Oslo av en danske, og Sognedalen av Brevik av en svenske. Disse nøitrale venner fik nemlig gå ifred.
_________________________________________________

1915

Amerikalinjens d/s Trondhjemsfjord blev 28de juli stanset og sænket, underveis til Bergen med mat fra New York, fordi skibet var bygget i England. Også her lyktes det at få det britiske prisemandskap uformerket med sig i båtene, som blev optat av norsk bark «Glance». Engelskmændene blev avgit til en av sine patruljeskib og nordmændene til en svenske som bragte dem til Hälsingborg.
_________________________________________________

1915

Bark Vanadis av Brevik var bygget i Grimstad og gjorde sin siste reis med props fra Oslo, men kom ikke over til West Hartlepool. Torsdag morgen 5te august fik barken 23 granatskud fra en ubåt og blev derefter stukket i brand. Mandskapet blev berget av norsk d/s «Rigg».
_______________________________________________

1915

Lørdag fm. 7de august gik det likedan med bark Norman av Larvik, som også kom med props fra Oslo, men fik 14 granatskud. Også dette mandskap blev optat av landsmænd og kom hjem med d/s «Solferino».

Mine tilføyelser om skipene.

FIMREITE: Andr. Olsen m. fl., Bergen. 3.819 brt. Bygget 1906 av R. Craggs & Sons, Middlesbrough, England.
HARBOE
: A/S Harboe (L. Fredriksen), Kristiania. 388 brt. Bygget 1878 av Copp Bros., Port Elgin, NB, Canada.
P. G. HARBITZ: A/S G. P. Harbitz (O. M. Halvorsen), Kristiania. 673 brt. Bygget 1876 av Chr. Brinch, Kristiania.
SOGNEDALEN: A/S Sognedalen (H. G. Andersen). Fredrikstad. 644 brt. Bygget 1914 av J. Petterson, Oulu, Finland.
TRONDHJEMSFJORD: Den Norske Amerikalinje A/S, Kristiania. 4.350 brt. Bygget 1912 av Northumberland Shipbuilding Co. Ltd., Newcastle, England.
VANADIS: A/S Vanadis (Hans Hansen), Stathelle. 483 brt. Bygget 1875 av L. Larsen, Kragerø
NORMAN: A/S Norman (A. Vestbye), Fredriksværn/Larvik. 1.060 brt. Bygget 1869 i Windsor, NS, Canada.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1915, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 12/02-2012 (PS)