1917

Samme lørdag sænkedes fregat Wasdale av Tvedestrand med 2855 ton mais fra Argentina og bark Staut av Sandefjord med hval-olje fra South Georgia i Atlanten. Det ene mandskap blev optat av «Samarinda» og ført til Vigo. Men karene fra «Staut» blev sendt ombord i fangeskibet «St. Theodore» av Liverpool, som var kapret og gik under tysk orlogsflag. 53 døgn senere kom de med «Møwe» til Kiel og blev sendt hjem.
________________________________________________

1917

Søndag 4de februar sænkedes fregat Thor II av Sandefjord med 13300 fat hvalolje fra South Georgia. Efter 20 timer i båtene blev mandskapet berget av engelskmænd. Ubåten beholdt dog skipperen med hustru og datter ombord. En høstkveld 1926 hadde disse tre leiet Calmeyergatens missionshus i Oslo for at fortælle om sine videre oplevelser, men desværre blev foredraget avlyst, så man vet kun at de kom levende hjem.
________________________________________________

1917

D/s Solbakken av Bergen, assurert for 1,81 million, kom også med mais fra Buenos Aires, hvor skibets eneste sekstant var blit stjålet, så man navigerte på bestikket. Søndag 4de februar skulde man ikke ha langt igjen til Ouessant, da skibet blev sænket med bomber fra en ubåt, som siden tauget båtene østover mot land. «Solbakken» hadde ingen styrmand, som sådan fungerte en islænding der 4 døgn senere kom ind til Gijon med den ene båten. 2 mand var død imens, og de andre blev bragt på hospital. De hadde lidt skrækkelig. Båtens seil var spist av rotter, så det blåste istykker. Den ene drikkevandsdunk var halvfuld av skittent flodvand, den anden av salt sjøvand. Der var 5 kilo italienske beskøiter, så dårlige, at der endnu lå igjen av dem ved ankomsten til Gijon. Båten var så læk, at to mand måtte øse uavbrutt. Hvordan det stod til i den andre båten vites ikke, for den er ikke set senere. På «Solbakken» hadde der manglet eftersyn. Det kostet 15 mand livet.
________________________________________________

1917

Tirsdag 6te februar blev d/s Ellavore av Farsund, forsikret for 1,2 million underveis med stykgods fra Valencia, sænket i Spanskebukten nordenfor Coruna. Ubåten tauget derefter mandskapet hen til d/s Havgard av Bergen, assurert for 1,43 million på vei med jordnøtter fra Senegal, som også blev sænket. Begge «Ellavore»s og den ene av «Havgard»s båter blev frelst av engelskmænd. Men den anden forsvandt for altid med 8 mand.

Mine tilføyelser om skipene.

WASDALE: A/S Wasdale (N. A. Lydersen), Tvedestrand. 1.856 brt. Bygget 1881 av Whitehaven Shipbuilding Co., Whitehaven, England.
THOR II: Thor Dahl, Fredriksværn/Sandefjord. 2.144 brt. Bygget 1886 av Russell & Co., Port Glasgow, Scotland.
SOLBAKKEN: A/S D/S Solbakken (Olaf Fretheim Olsen), Bergen. 2.616 brt.
Bygget 1895 av Sir Raylton Dixon & Co., Middlesbrough, England.
ELLAVORE: A/S Ellavore (Lundegaard & Stray), Farsund. 2.732 brt. Bygget 1889 av Palmer Shipbuilding & Iron Co. Ltd., Newcastle, England.
HAVGARD: A/S Havgard (Johan Waage), Bergen.
1.279 brt. Bygget 1908 av Nylands Verkstad, Kristiania.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norsk Skib I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.
Sist oppdatert 28/03-2012 (PS)