OSL33019310120001 PAN NORWAY. Bilde via ericwiberg.com..

 

1931 MT PAN NORWAY (OSL330193101)

 

warsailors

 

 

 

 

Type:

Motorskip, tanker
motor ship, tanker.

Off.no:

5607561

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Oslo

Byggeår (year built):

1931/01

Bnr (Sno).:

1441

Bygger (yard):

Swan, Hunter & Wigham Richardson Ltd, Wallsend, England.

Eier (owner):

Skibs-A/S Arnstein, Oslo.

Disponent (manager):

Per Holm, Oslo.

Klasse (Class).:

LR +100 Carrying Petroleum in Bulk

 

 

Tonnasje (Tonnage):

15.300 tdw, 9.231 brt, 5.624 nrt

Dimensjoner (size):

Loa: 508,1’-Lbp: 484,4’-B: 65,5’-D: 36,9’-Dypg.: 28,7’.

Lasthåndtering
(cargo handling):

 

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

LJWT/LDRU

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 dieselmotor, Sulzer. 2-takt/enkltv., 6-sylinder, syl. dim.: 790 x 1.220 mm. 3.700 BHK. Bygget av Wallsend Slipway & Engineering Co. Ltd, Wallsend, England.

Fart/forbr. (speed/cons.):

11,0 knop.

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boiler):

2 hjelpekjeler (aux. boilers). Arbeidstrykk 120 psi.

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1930 Bygget som PAN NORWAY av Swan, Hunter & Wigham Richardson Ltd, Wallsend, England for Skibs-A/S Arnstein (Per Holm), Oslo. Sjøsatt 21/10.
1931 Levert i januar.
1940 WWII-Nortraship ble managers i april.
1942 Skutt i senk 27/01 av den tyske ubåten U 123 (Kapitänleutnant Reinhard Hardegen) i posisjon 35.56N-50.27V mens hun var på reise fra Avonmouth, England via Belfast Lough, Nordirland til Aruba, NA i ballast.
Besetningen på 41 personer berget.

 

Utdrag fra sjøforklaringen:
M/T PAN NORWAY på reise fra U.K. til Aruba:
26. januar kl. omtr. 8.30 em. ble M/T
PAN NORWAY angrepet av 2 tyske ubåter. Vår posisjon var da omkring 36 00 N og 50 40 V. Ubåtene begynte å skyte på skibet fra begge sider, idet de siktet på poopen og midtskibet. Vi bemannet kanonen og besvarte ilden, men det var så mørkt at vi kunne ikke se ubåtene, så vi måtte skyte etter blinkene fra deres kanoner. Vårt 2det skudd brakte ubåten på styrbord side til taushet i noen minutter. Flere skudd ble skutt mot den på babord side, da vår kanon-plattform ble truffet og sidemekanismen på kanonen satte seg fast. Vi måtte da oppgi kampen, - desuten begynte de nu å skyte på skibet igjen fra begge sider, idet de benyttet spreng­granater som satte poopen og midtskibet i brann og det regnet med granat splinter rundt omkring oss. Jeg måtte gi ordre om å forlate skibet. Styrbord livbåt ble truffet av en granat som skar av forreste talje så den ble hengende opp og ned etter en talje. Den måtte kappes og folkene måtte hoppe overbord og svømme bort til den. Enkelte av folkene hadde allerede hoppet overbord. Alle flåtene ble satt på vannet. 1 mellemtiden sendte telegrafisten ut alarmsignaler. Omtrent 23 mann var kommet midtskibs, hvor vi holdt på å forbinde den sårete 1ste styrmann og 2den maskinist. Vi satte begge båtene på vannet, fikk alle ombord og rodde bort fra skibet. Klokken var nu omtrent 9.00 em. 1 denne halve timen hadde ubåtene skutt hundrer av granater i skibet, og vi hadde et strev med å komme oss ut av skuddlinjen. Vi kom oss klar til slutt og fikk motoren i gang. Vi begynte nu å se oss om etter de andre båter, og så til vår gledelige overaskelse topplanternene av et skib i horisonten. Vi styrte mot det for å vekke dets oppmerksomhet. Klokken omtrent 11.00 em. ble vi tatt opp av det greske dampskib MOUNT AETNA, kaptein S. Sotirchos, som var blitt tiltrukket av brannen og skytingen. De sårete ble tatt under behandling. Vi oppdaget nu lysene fra de andre livbåtene, og MOUNT AETNA styrte opp til dem og tok folkene ombord kl. omtr. 11.40 em. Jeg talte opp folkene og vi var 28 mann. 12 mann savnes.
En av ubåtene kom nu langs siden og ropte at der lå flere overlevende i sjøen lenger forut. Derpå forsvant den. Man begynte nu å lete, med sakte fart forover i maskinen samt god utkik. Omtrent 10 minutter senere kom ubåten opp igjen og signalerte at vi skulle stoppe. Den kom opp langs siden og bad om en line, da den hadde fisket opp en mann fra vannet. Sjømannen ble tatt ombord. Ubåtsjefen sa da at der var flere som lå og svømte rundt i vannet, men han hadde ikke tid til mere, han måtte gå videre. Ubåten forsvant der etter i NVlig retning. Ca. 5 minutter senere så man en flåte med noen menn på. Vi nærmet oss og fant resten av mannskapet 11 mann på flåten. To av dem var såret. Vi fikk dem alle vel ombord og dermed var hele mannskapet reddet. Ombord på
MOUNT AETNA fikk vi den hjerteligste mottagelse og det ble vist oss al mulig oppmerksomhet. De sårete ble forbunnet og lagt til køis. Offiserene og maskinistene overlot oss sine køier og påså at vi hadde det godt i alle dele. Soveplasser til mannskapet ble ordnet og mat og sigaretter var der i overflod. MOUNT AETNA var på reisen fra New York til Lissabon med en ladning hvete for den Sveitsiske regjering. Jeg kan ikke avslutte denne rapport uten å uttrykke min dypeste takknemlighet overfor kaptein Stavros Sotirchos og hans offiserer for alt det de har gjort for å gjøre allting så hyggelig for oss som mulig. De sårete menn er: 1ste styrmann E. Robertsen, truffet i ankelen av en granatsplint. 2den maskinist H. Severinsen, flere granatsplinter i maven og hoften. Matros E. Karlsen, granatsplint i ryggen og i hoften. Matros E. Lunde, granatsplint i siden. Kokk A. Aasmundsen granatsplint i hoften.
Lissabon 12.1.1942 (Dette må være feil dato)
Joh. A. Bach, Fører.

 

 

History in English:

1930 Built as PAN NORWAY at Swan, Hunter & Wigham Richardson Ltd, Wallsend, England for Skibs-A/S Arnstein (Per Holm), Oslo. Launched 21/10.
1931 Delivered in January.
1940 WWII-Nortraship became managers in April.
1942 Shelled and sunk 27/01 by the German submarine U 123 (Kapitänleutnant Reinhard Hardegen) in position 35.56N-50.27W whilst on a voyage from Avonmouth, England via Belfast Lough, Northern Ireland to Aruba, NA in ballast. Crew of 41 persons saved.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: DnV, Lloyd’s, Starke, uboat.net
Samlet og bearbeidet av Per Sundfær.
Sist oppdatert: 25/02-2022 (PS)