Olsen & Ugelstad

Utdrag ifra boka " Norske rederier gjennom 50 år "

        Samarbeidet mellom Rudolf Ugelstad og Kristoffer Olsen ble innledet i 1915. De hadde da kjent hverandre i lengre tid, og var gode venner.
        Kristoffer Olsen var kontorsjef i firmaet Ejnar Stensrud, Skien, og Rudolf Ugelstad var fører av firmaets DS IMPORT. De var begge av gammel sjømannsslekt, med rike tradisjoner fra de hvite seils dager.
        Olsen fra Melsomvik og Ugelstad fra Brevik.
        Rudolf Ugelstad hadde tidlig vært inne på tanken å forsøke seg som reder og hadde ved flere anledninger hatt part i båter, slik som gjerne innledningen var når man ville starte rederi i tiden før første verdenskrig.
        Nå fikk etter hvert planene fastere form, og de to vennene ble enige om å kjøpe en avrigget seilskute, SUPERB, og drive lektertrafikk over Nordsjøen.        Dette var i begynnelsen av 1915.
        Samtidig leide de slepebåten LOEKO av Kopervik, og begynte å seile med trelast fra Norge og kull og koks hjem igjen. Straks etter kjøpte de to lignende skuteskrog og satte dem i samme fart.
        De var imidlertid på det rene med at det var regulært skipsrederi de ønsket å drive.
De kjøpte derfor det svenske DS SMÅLAND på 1400dvt, bygget i 1893, og dannet 25. mars 1915 sitt første skipsaksjeselskap, A/S Rudolf, med en kapital på kr. 255.000.
Selskapet og skipet, som også fikk navnet RUDOLF, ble registrert i Fredrikstad, hvor skipsreder Ugelstad den gang bodde.
        Fire dager senere ble det personlige firma Olsen, Ugelstad & Co. registrert hos Kristiania Magistrat. Innehaverne var Kristoffer Olsen, Rudolf Ugelstad og grosserer Herm. Jensen.
        Sistnevnte fratrådte ganske snart, og 8. juli 1915 ble firmaet registrert i sin nåværende form.
        Lektertrafikken ble organiser i et eget selskap, Lekteraktieselskapet Superb.
Det var ikke tilfredsstillende å ha A/S Rudolf registrert i Fredrikstad, mens firmaet og lektertrafikken hadde sitt sete i Kristiania. A/S Rudolf ble derfor overflyttet til hovedstaden 23. juni 1915.
        Det ble startet ytterligere to skipsaksjeselskaper i 1915, og det er fra denne tid samarbeidet med skipsmegler Hjalmar Bjørge daterer seg.
        Fraktene var lave i begynnelsen av 1916, men på grunn av de økende krigsforlis steg de utover året.
        Med friskt mot ledet de to kompanjonger sin nystartede bedrift, og hadde allerede ved utgangen av 1916 en flåte på fem skip med en samlet tonnasje 7.700dvt.
        Fraktene fortsatte å stige og nådde eventyrlige høyder.
        Til tross for en rekke krigsforlis og de hurtig økende skipspriser greide firmaet å utvide sin tonnasje, og ved utgangen av krigen disponerte det tolv fartøyer med en samlet tonnasje på 27.060dvt.
        Tiden etter 1920 var vanskelige år for norsk skipsfartsnæring.
Tonnasjeprisene og de oppskrudde verdier falt voldsomt i løpet av et par år.
Norsk skipsfart måtte slepe på en gjeldsbyrde som ikke sto i forhold til de verdier
fartøyene representerte, og som gjorde lønnsomheten lav.
Mange rederier greide ikke påkjenningen, og gikk over ende.
        Dertil kom at lånene for en stor del var opptatt i utlandet i pund og dollar.
Kursene steg fra henholdsvis 16,88 og 3,55 i januar1919 til 30,30 og 8,14 i oktober 1921. Først i januar 1927 var de nede på et normalt nivå igjen, med henholdsvis 19,25 og 3,965.
Samtidig falt fraktene ned på grensen av seilbarhet, og gjorde forholdene nesten umulige.
        Skipsoppleggene økte, og den alminnelige stagnasjon i all forretnings-virksomhet ga norsk skipsfartsnæring tunge driftsår.
Olsen & Ugelstad manøvrerte med største forsiktighet i disse årene.
Det ble ikke anledning til ytterligere utvidelse av flåten. All kraft ble konsentrert om å avvikle de svære forpliktelsene fra før 1920.
Den mest omhyggelige sparsomhet ble gjennomført om bord og i administrasjonen i land, for å kunne holde fartøyene i drift.
En rekke av selskapene ble slått sammen for å konsolidere stillingen, og i 1927 var rederiets flåte samlet i to selskaper, A/S RUDOLF og A/S LUKSEFJELL.
Firmaet hadde på denne tid avviklet sine store utenlandske forpliktelser og overvunnet krisen fra tterkrigsårene. Tiden syntes moden for nye fremstøt.
        1927 er et merkeår i norsk skipsfarts historie.
Verdensproduksjonen av olje var firedoblet fra 1913 til 1927. Forbruket av olje var økt, og oljehandelen ble verdensomspennende som aldri før.
        Oljeselskapene var ivrige etter å sikre seg tonnasje. De hadde allerede i gang en storstilet utbygging av sine egne tankflåter, men var klar over fordelen ved å ha en fri tankflåte til disposisjon ettersom deres behov var fra tid til annen.
        En norsk tankflåte eksisterte allerede. Den var på 243.000 brt. Etter hvert som tankfraktene steg, var det blitt kontrahert tanktonnasje for norsk regning omkring 1927.
Samtidig tilbød The Anglo-Saxon Petroleum Co. Ltd, London, norske rederier en rekke av sine gamle damptankere på rimelige betingelser med ti års certepartier.
I løpet av de første par årene ble 40 tankskip solgt til Norge på disse betingelser.
Olsen & Ugelstad var blant de første norske rederier som så de store mulighetene i Anglo-Saxons tilbud.
        Firmaets eldste tankselskap ble stiftet i 1927 og kjøpte damptankeren LACUNA, 9.160 dvt. og bygd i 1916. Den fikk navnet DOVREFJELL.
I de følgende år ble ytterligere to tankselskaper stiftet, og en rekke tankskip kontrahert. De fleste av dem ble sluttet opp med lange tidscerterpartier.
        Inntil nå hadde rederiet vesentlig drevet sin næring med innkjøpt eldre tonnasje. Av de 44 fartøyer som rederiet hadde disponert i lengre eller kortere tid fra 1915 til 1928, var bare tre bygd for egen regning.
        Fra 1928 ble dette annerledes. I årene frem til den annen verdenskrig bygde firmaet fem tankskip og 16 cargolinere for egen regning. Disse siste 16 ble alle bygd ved norske verksteder i en periode da de hadde meget hard konkurranse fra utenlandske og dårlig ordretilgang.
        Til 1928 hadde rederiet hovedsakelig interessert seg for lasteskip i størrelsen 2-3000 dvt. Disse fartøyene ble vesentlig brukt i trelast-, kull-, koks-, cellulose- og jordnøttfarten.
        To skip på ca. 4000 dvt. gikk i flere år i fart på China, og en større båt var i femten år beskjeftiget i malmfarten på Kirkenes.
        Omkring 1930 var farten på de store nordamerikanske innsjøer blitt populær.
Olsen og Ugelstad deltok med dem av sine skip som passet for denne trade.
        Et kanadisk rederi etablerte regulær linjefart fra Greate Lakes til Europa og chartret noen av Olsen & Ugelstads skip for dette formål. Forsøket mislyktes, men Olsen & Ugelstad mente det kunne være fremtid i et slikt foretagende.
        Spesielle skip ble konstruert ved norske verksteder på grunnlag av rederiets erfaringer, og i 1935 etablertes Fjell Line, Great Lakes – Europa, med anløp av havner i England, Tyskland, Nederland, Belgia og St. Lawrence, Great Lakes.
        Året etter ble det etablert en tilsvarende linje på Skandinavia.
Linjene fikk en god mottagelse og har senere stadig utvidet.
        Konkurrentene kom imidlertid snart til, først et nederlandsk rederi.
Etter annen verdenskrig er konkurransen blitt ytterligere skjerpet, og nå (1965?) seiler både svenske, franske, engelske og tyske skip i regulær linjefart på Great Lakes.
        Ved utbruddet av den annen verdenskrig disponerte Olsen & Ugelstad en flåte på fem tankskip og to cargolinere med en samlet tonnasje av ca. 90.000 dvt.
Krigen rammet også Olsen & Ugelstad hardt. 34 av rederiets sjømenn omkom ved forlis og havarier, og fem skip gikk tapt.
        Etter fredsslutningen tok rederiet energisk fatt på gjenoppbygningen og moderniseringen av sin flåte.
Vedlikehold og reparasjoner hadde i krigsårene vært på et nivå som lå langt under rederiets standard, og det kostet betydelige summer å få brakt skipene i skikkelig stand igjen.
        Høsten 1945 kjøpte rederiet tre av statens skip som var bygd i England under krigen.Ingen av dem egnet seg imidlertid for linjefarten på Great Lakes. Med tanke på den og på den bebudede utvidelsen av St. Lawrence-kanalene, ble det gjort betydelige kontraheringer.
        De eldre skipene ble solgt etter hvert som nye kom til.
Tankfarten var stigende, og det ble også kontrahert nye tankfartøyer til utskifting av foreldet tonnasje og til utvidelsen av flåten.
I dag (1965?) har firmaet en av landets mest moderne flåter, bestående av 12 tankfartøyer og 12 cargolinere på til sammen 247.750 dvt.
        Fra 1915 til 1948 var skipsreder Kristoffer Olsen og skipsreder Rudolf Ugelstad eneinnehavere av firmaet.
Den 4. august 1948 avgikk Kristoffer Olsen ved døden, og 1. januar 1949 ble Rolf Ugelstad, Trygve Ugelstad og Kristoffer Olsen jr. opptatt som ansvarlige medinnehavere ved siden av Rudolf Ugelstad.
        Bildet av Olsen & Ugelstad vil ikke være komplett uten å nevne de tre menn som i de fleste år satt som representantskap i de aksjeselskaper firmaet disponerte, Skipsmegler Hjalmar Bjørge virket fra 1915 til sin død i 1953, høyesterettsadvokat Olaf Bjerke fra 1920 til sin død i 1943, og direktør Bjarne Jørgensen fra 1923.
I dag består representantskapene av direktør Jørgensen, overrettssakfører Finn Bjerke og skipsmegler Karl Jørgen Bjørge.

 

Tiden etter 1965.

Et kort sammendrag fra Olsen & Ugelstad 1965-1989 av Dag Bakka jr.

        Bulkskipet ETNEFJELL kom i brann 4. november 1968 og 25 mann som gikk i livbåtene mistet livet. 3 mann overlevde. ETNEFJELL ble slept til Falmouth og kondemnert. Vraket ble solgt og reparert.
        Bulkfarten ble rederiets hovedvirksomhet etter de fleste tankskipene ble solgt og linjefarten lagt ned.
Rederiet satset nå på større bulkskip.
I 1970 ble to 53.000 dvt bulkere og en malmtanker på 231.000 dvt kontrahert.
I 1971 ble en bulker på 117.000 dvt kontrahert ved Uddevallavarvet.
Det ene 53.000 dvt bulkskipet ble solgt før levering. Bulkskipet fra Uddevalla ble solgt til et britisk rederi og tatt tilbake på et 12 års Bare-Boat certeparti.
I 1974 fikk rederiet levert et tankskip på 128.000 dvt fra Uddevalla.
I 1976 fikk rederiet levert jack-up riggen FJELLDRILL. Inntektene fra riggen holdt liv i rederiet noen år.
I 1979 ble siste skipet solgt.
I dag, juli 2014, finner du i Brønnøysundregistret fortsatt A/S Olsen & Ugelstad stiftet i 1972 med eierne Kristoffer Olsen, Paal Ugelstad og A/S Tindefjell (Trygve Ugelstad).
Administrerende direktør er Rudolf Ugelstad.

 

Samlet og redigert av Per Sundfær.