OSL45619560120001 TOM B. Foto fra boka Skipsforlis utenfor Vest-Agder av Erik Bakkevig.

 

1956 MS TOM B (OSL456195601)

 

 

 

 

 

 

Type:

Motorskip, stykkgods,
motor
ship, general cargo.

Off.no:

5619393

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Oslo

Byggeår (year built):

1956/08

Bnr (Sno).:

1264

Bygger (yard):

Travemünde Schlichting Werft, Lübeck, Vest-Tyskland.

Eier (owner):

Skibs-A/S Orion, Oslo.

Disponent (manager):

Martin Bruusgaard, Oslo.

Klasse (Class).:

DnV +1A1 Is.

 

 

Tonnasje (Tonnage):

975 tdw, 499 brt, 240 nrt.

Dimensjoner (size):

L: 218,3'-B: 32,6'-D: 8,6.

Lasthåndtering
(cargo handling):

1 lasterom med 2 luker.
6 bommer, 2 x 5 t, 4 x 3 t.
6 vinsjer.

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

LGIP

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 x dieselmotor, Deutz. 4-takt/enkltv., 8–sylinder, syl. dim.: 320 x 450 mm. 1.000 BHK ved 380 o/min. Bygget av Klöckner-Humboldt-Deutz A.G., Köln, Vest-Tyskland.

Fart/forbr. (speed/cons.):

11,5 knop. Bunkerskapasitet 91 t.

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boiler):

 

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1956 Bygget som TOM B av Travemünde Schlichting Werft, Lübeck, Vest-Tyskland for Skibs-A/S Orion (Martin Bruusgaard), Oslo. Sjøsatt 02/06, levert i august.
1958 Grunnstøtte og ble vrak 22/08 ved Oksøy fyr ved Kristiansand mens hun var på reise fra Boness til Herøya via Kristiansand i ballast.

 

 

 

Forlishistorien fra boka Skipsforlis utenfor Vest-Agder av Erik Bakkevig.

         22. august 1958 var skipet på reise i ballast fra Boness til Herøya, men skulle innom Kristiansand for å bunkre. Det var grov sjø og dårlig sikt, og under innseilingen ble farten kraftig redusert. Da det ble oppdaget brenning forut, hadde det ballastede skipet ikke lenger styrefart. Det var for sent å bakke opp, og litt før kl. 02 gikk skipet rett i fjellveggen nedenfor Oksøy Fyr. Det ble stående med baugen høyt på land og kraftig slagside til styrbord. Etter 20 minutter gikk mannskapet på 15 i livbåten, mens kaptein Fridtjof R. Meyer ble igjen om bord. Losbåten kom straks etter til strandingsstedet, men klarte ikke å gå inn i brenningene hvor livbåten lå. Det kostet mye slit før det lyktes å få mannskapet om bord i losbåten. Kapteinen ble igjen om bord en tid, men måtte til slutt hoppe i sjøen og svømme i land da situasjonen begynte å bli kritisk.
         Lekterkompaniet i Kristiansand var straks blitt varslet om strandingen, og sendte utover båter og materiell, inkludert dykkere og pumper. Havaristen ble liggende og hogge i dønningene, og etter hvert viste det seg at pumpene ikke greide å ta unna sjøen som fosset inn. Allerede kl. 09.20 sank plutselig
TOM B etter noen timers forgjeves arbeid. Få minutter før skipet sank var dykkerne Gunfeldt Karlsen og Egil Hansen fra Lekterkompaniet i sjøen ved havaristen. De måtte i all hast hales inn gjennom brenningen. Det viste seg senere at skadene på skroget var blitt så store at berging ikke lenger var aktuelt.

Sjøforklaring:
       
Under sjøforklaringen kom det frem at alle om bord var kjent med at TOM B var vanskelig å holde på kursen i ruskevær når den gikk i ballast. Kapteinen hadde ikke bestilt los over radio, da denne virket dårlig på grunn av vibrasjonene når skipet seilte i ballast. Han visste imidlertid at det alltid losbåt ved Oksøy og reduserte farten til 5 knop for å plukke opp los. Da slo plutselig roret ut og skuta dreide kraftig babord. Den var straks helt uten styring og tørnet mot fjellet på Oskøy før man rakk å slå akterover i maskinen.

 

 

History in English:

1956 Built as TOM B at Travemünde Schlichting Werft, Lübeck, West Germany for Skibs-A/S Orion (Martin Bruusgaard), Oslo. Launched 02/06, delivered in August.
1958 Wrecked 22/08 at Oksøy light house near Kristiansand whilst on a voyage from Boness to Herøya via Kristiansand in ballast.

 

 

           

Kilde: DnV, Lloyd’s, Starke. Boka Skipsforlis utenfor Vest-Agder av Erik Bakkevig.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim.
Sist oppdatert: 08/03-2017 (SN/PS)