SFJ00219020120002 CAPELLA som vrak etter brannen.

Fra "Thor-Glimt" Nr.12 – Juni 1963

CAPELLA's forlis av Reidar Brusell

            Ovenstående bilde ble funnet under en loftsrydding. Det viser en dramatisk situasjon: selfangeren CAPELLA's brann i Nordishavet den 31. mars 1902.
Dette hendte på skipets første tur for de nye redere: Thor Dahl, A. Marcussen og A. Støkken med sistnevnte som skipets kaptein.
            Men CAPELLA hadde 23 ishavssesonger bak seg som selfanger da den brant opp og kaptein Støkken førte den i 16 sesonger.
            Knut Hougen forteller om CAPELLA i «Sandefjords historie»:

«Aktiebolaget Ishafvet for sel- og hvalfangst i Nordishavet, ble dannet den 12. juni 1872 i Gøteborg. Blant innbyderne var stadsmegler August Leffler. Rykter om svære fangster var nådd Gøteborg. Foretagender av dette slag hadde vært i sterk økning - særlig i Tønsberg-distriktet - og gitt godt utbytte både for aksjeeierne og besetningene som ble lønnet med en viss andel av utbyttet. Etter sin beliggenhet skulle Gøteborg være vel skikket som utgangspunkt for slike fangstferder, het det i innbydelsen. Å skaffe mannskap til fartøyene ville falle billigere i Sverige enn i Norge. Selskapet aktet å bygge 2 skip på 125 nylesters drektighet, taklet som seilskip og med dampmaskin på 50 nominelle hestekrefter. «De vil i alle deler bli bygget som de norske selfangere, der er bygget i de senere år, og om disse har vi skaffet nøyaktige opplysninger både med hensyn til bygning og utrustning.»
            Innbyderne bestilte 2 dampselfangere hos F. W. Alb. Rosenthal, innehaveren av firmaet F. W. Wencke i Bremerhafen. De skulle være ferdige ved utgangen av 1872. Disse skipene, CAPELLA på 262 netto register tonn og VEGA på 252 tonn, kom vi til å kjenne så vel i Sandefjord at vi regnet dem nesten som våre egne. De hadde den hele tid norske førere og norsk besetning, ble utrustet herfra og lå opplagt her når de var hjemme. CAPELLA's fører var Arnt Bryde helt til han sluttet sjøen i 1886 og etter ham kom Anton Støkken.
I 1899 hentet A. Støkken med CAPELLA Wellmann-ekspedisjonen hjem fra Franz Josefs land. I 1900 og 1901 var også CAPELLA der med særskilt oppdrag etter Abruzzi-ekspedisjonen, som 22. september 1900 kom til Sandefjord med tapet av 3 mann, deriblant kaptein Støkkens sønn, maskinist Henry Støkken.
            Både CAPELLA og VEGA ble solgt til Sandefjord den 21. desember 1901 og salgssummen var kr. 28.500,- for VEGA og kr. 48.000,- for CAPELLA. På skipene ble dannet Selfangeraktieselskapet Vega og Selfangeraktieselskapet Capella, med Anders Marcussen som hovedreder for VEGA og Thor Dahl for CAPELLA.
            I 1902 kom Marcussen med VEGA hjem med bra fangst, men CAPELLA brant opp den 31. mars på fangstfeltet, 30 kvartmil vest for Jan Mayen. Mannskapet reddet seg over til selfangeren VIKING av Arendal, som satte dem i land i Isafjord på Island den 27. april.

            Og det var i korte trekk hva historien forteller om en av våre selfangere hvis endeligt i isødet er anskuelig gjort på et dramatisk fotografi, tatt av en fotograf som på sin tid må ha vært dyktig - hvem han så enn har vært.