SFJ00219090355001 Hvalfangstbestyrer Jørgen Øhre

         Jørgen Øhre var født på Nøtterøy 16/08-1867. Ansatt 28/09-1909 som bestyrer på flytende kokeri BOMBAY tilhørende A/S Nor (Chr. Christensen). Han var ansatt for en periode på fire år. I 1912 ble A/S Nor og Ørnen slått sammen til et selskap under navnet Ørnen.
         Øhre begynte sin karriere som fangst mann rundt 1891. Da som skipper på bottlenose fangere. Så var han ansatt av Hans Ellefsens hvalstasjon ved Island. Var bestyrer med Albert Grøns selskap Skjold & Værge med felt på Svalbard. Så hadde han tre somrevært bestyrer for Albert Grøn og A. F. Klaveness selskap Urd på Færøyene før han kom til A/S Nor og BOMBAY. Høsten 1913 løper kontrakten med selskapet ut og han begynner en ny karriere. Denne gang som bestyrer av Tønsberg selskapet A/S Hektor og deres to hvalkokerier og landstasjon på Syd-Shetland.
        
Av hvalbåter hadde man 2 ½(!). Hver av ekspedisjonene A/S Ørnen og A/S Nor hadde to båter hver. Men behovet for større fangst kapasitet hadde meldt seg, og man hadde leiet inn en hvalbåt på deling fra det færøybaserte selskapet Emma. Båten het FUNDING, og skulle levere annenhver hval til henholdsvis ØRN og BOMBAY.
         Historien sier at maskinisten på ØRN hadde lagt merke til at ØRN fikk alle de største hvalene, og BOMBAY fikk de minste--. Han spurte så skytteren på FUNDING, en fra Nøtterøy, hvorfor han fordelte hvalene slik? ”Jo”, svarte skytteren, ”Øhre (bestyreren på BOMBAY) har sittet i ligningskommisjonen for Nøtterøy i flere år, og han har satt meg i så stor en skatt.”(!).
         Jørgen Øhre var ordfører på Nøtterøy fra 1929 til 1931. Han satt for som ordfører for Høyre

Salongen ombord i BOMBAY etter levering av hvaloljen i Rotterdam, våren 1913. De fire første personer til venstre er hollendere. Så kommer fru Olava Paulsen, hvalfangstbestyrer Julius Paulsen, Søren L. Christensen, hvalfangstbestyrer Jørgen Øhre, fru Marie Øhre, frøken Mathilde Øhre (senere fru Lund), Henry Øhre. På veggen bilder av Chr. Christensen og Ole Wegger

SFJ00219090320001 DS/Flk BOMBAY i fangst i Deception Bay. Bilde via "Thor-Glimt"

         Det var nødvendig å søke ly nær land både på grunn av utenbords flensing og tilgang til ferskvann til produksjonen. Ferskvann ble hentet på land. Senere fikk man evaporatorer om bord som sikret vanntilførselen.

SFJ00219090320003 DS/Flk BOMBAY i Deception Bay. Bilde via "Thor-Glimt"