HAVDAS FORLIS


        Dampskipet «HAVDA» var en av tru-sleperne som gikk i rute langs kysten mellom Stavanger og Trøndelag. Det var søsterskipet til båten «Namsos», hvor SVERRES far, JULIUS SUNDFÆR, arbeidet. «HAVDA» var den gangen eid av Indherreds Aktie Dampskipselskap og var på 678 bruttotonn.
        Fredag 8. desember 1944 anløp det Måløy på vei sørover. Der hadde flere tyske fartøyer nylig blitt senket og det kom om bord sju - åtte tyske marinesoldater og to kister med døde. I tillegg var det minst tolv norske passasjerer om bord.
        Lørdag 9. desember 1944 dro det videre. Utpå dagen kom skipet til Vilnesfjorden og passerte utenfor Askvoll i Sunnfjord da tragedien skjedde.
        Med ett kom seks kanadiske fly sveipende. De suste over «HAVDA» og fløy videre mot Askvoll. Den tyske styrken der var nokså disorganisert etter mange allierte angrep i det siste. Soldatene ble sannsynligvis skremt og åpnet ild mot flyene. «HAVDA» var ikke bevæpnet, men de kanadiske flygerne trodde sannsynligvis likevel at skipet sto under tysk kommando. De snudde derfor og gikk til angrep.
        SVERRE MARTIN SUNDFÆR, lettmatros om bord og 19 år gammel, sto da til rors. På broen var også førstestyrmann INGVALD MARTINSEN og losen EILERT SØRGAARD. Tre små bomber traff akterdekket. Heldigvis var skadene ubetydelige. Men flyene kom tilbake og denne gangen skjøt de med maskingeværer.
        Kulene trengte lett gjennom de tynne veggene og dekket over rorhuset. SVERRE SUNDFÆR ble truffet og døde sammen med losen. Førstestyrmann MARTINSEN overlevde.
        Blant mannskapet ellers døde messepike INGA VESTERDAL. Hun ble funnet død utenfor døren til lugaren sin. Av passasjerene mistet minst tre nordmenn livet. Det er uvisst hvordan det gikk med de tyske soldatene.
        Brann satte inn og spredte seg raskt over hele skipet. Det måtte ha blitt truffet under vannlinjen for det tok til å ta inn vann. Snart la «HAVDA» seg over på styrbord side og sank i et inferno av flammer.
        De overlevende berget seg i land på en holme, blant dem skipperen OLE GRØTTE.
Liket av den forliste SVERRE MARTIN SUNDFÆR ble aldri funnet.

Kilde: Skipper OLE GRØTTE - 1980

 

Kilde: Karl Kristian Over-Reins bok Slekten Sundfær.
Sist oppdatert: 28/02-2015 (Per Sundfær)