STG13518990320001 FAGERLI. Bilde fra boka Skipsforlis rundt Jæren av Erik Bakkevig.

 

1899 DS FAGERLI (STG135189903)

 

 

 

 

 

 

Type:

Dampskip, stykkgods,
steam ship, general cargo.

Off. nr.:

1068973

Flagg (flag):

NOR

Havn (port):

Stavanger

Byggeår (year built):

1878

 

86

Bygger (yard):

Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England.

Eier (owner):

Aktieselskabet Dampskibet Fagerli, Stavanger.

Disponent (manager):

Ths. S. Falck, Stavanger.

Klasse (Class).:

Lloyd’s +100A1

 

 

Tonnasje (Tonnage):

1.936 brt, 1.264 nrt

Dimensjoner (size):

L: 274,4’-B: 35,0’-D: 24,2’.

Lasthåndtering
(cargo handling):

 

Kjølemaskineri
(Ref. machinery):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Manøversystemer
(syst. for manouvering):

 

Dekksmaskineri
(deck machinery):

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign):

 

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 dampmaskin (steam reciprocating), compound. 2-
sylinder, syl. diam.: 33,0”–62,0”, slag/stroke: 39,0”.
181
 HP. Bygget av George Clark, Sunderland, England.

Fart/forbr.(speed/cons.):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot. el. kraft (el. power):

 

Kjeler (boilers):

2 dampkjeler (boilers), hver med 3 fyrganger. Samlet
 heteflate 2.957 ft2. Arbeidstrykk 75 psi.
Bygget av
 George Clark, Sunderland, England.

 

 

Bemanning (crew):

 

 

 

Historikk:

1878 Bygget som EFFECTIVE av Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England for Anderson, Horan & Co., Sunderland, England. Sjøsatt 20/03.
1898 Solgt til A/S Fagerli (Røed & Sørensen), Kristiania. Omdøpt til FAGERLI. Skipet gjennomgikk en større reparasjon ved Nylands Værksted, Kristiania. Nye kjeler installert.
1899
Solgt til Aktieselskabet Dampskibet Fagerli (Ths. S. Falck), Stavanger.
1900 Havarerte 23/01 ved Kvalbeins Rauna på Jæren mens hun var på reise fra Trapani, Sicilia, Italia til Kristiansund med salt. 

 

 

 

Forlishistorien fra boka Skipsforlis rundt Jæren av Erik Bakkevig.
23. januar 1900 var skipet på reise fra Trapani til Kristiansund med saltlass Det hadde forlatt Trapani allerede 7. januar, men i Biscaya kom det ut for et forferdelig uvær og ble påført en del sjøskader og måtte ligge 12 timer på været. Kaptein Jensen var ikke i sin lugar på 3 døgn mens uværet var på det verste, men endelig bedret været seg og farten økte. Kl. 18.30 denne dagen ble det slakket på farten utenfor Egerøy fyr og blusset etter los, men ingen kom ut. Kursen ble nå satt nordover godt klar lands men ca. kl. 21.00 endte ferden likevel på Anglegrunnen (i dagens sjøkart: Onglaskjeret) ved Kvalbeins Rauna. Skipet gikk med full fart, og grunnstøtningen ble så kraftig at mannskapet straks styrtet opp på dekk. I ettertid har kapteinen fortalt Stavanger Aftenblad at kompassene må ha vist over 20 grader feil. De hadde vært korrigert for bare få måneder siden, men lokale magnetiske forstyrrelser må ha påvirket dem, mente han.
Etter grunnstøtningen gav kapteinen ordre om at livbåtene skulle klargjøres, men sjøene brøt slik over skipet at båtene på styrbord side ble knust. Kort etterpå meldte maskinisten at vannet stod over maskindøken. Han fikk da ordre om å blåse av damptrykket for å unngå kjeleeksplosjon, men vannet steg før han fikk utført ordren. Dersom man rakk å gjøre det, var dette vanlig prosedyre på dampskip som var i ferd med å synke. Kaldt sjøvann som omsluttet kjelene, kunne få dem til å eksplodere, og slike eksplosjoner hadde krevd menneske liv. Mannskapet ble nå beordret til de to uskadde livbåtene på babord side og holde seg nær skipet til faren for kjeleeksplosjon var over. Imidlertid greide de ikke å komme inn til skutesiden igjen om de rodde aldri så hardt. Vind og sjø sendte dem inn mot stranden i stummende mørke. Den minste av båtene, en gigg med 6 mann, kom helt inn på grunna, og alle kom seg på land. Her stod folkene fra Kvalbein Redningsstasjon klar og tok imot dem. Den noe større livbåten med 22 mann, som kom etter, var ikke like heldig. I brenningen havnet den på en stor stein og gikk rundt. Alle havnet i sjøen, og 20 greide å kave seg til lands. I mørket på stranden ble det ikke gjort noen opptelling, man trodde alle var der. Først da de fikk komme i hus så de at to ansikter manglet. Det viste seg i ettertid at livbåten rettet seg opp igjen, og at 3. maskinisten og en kullemper fant det tryggest å klatre tilbake om bord. Uten årer eller andre hjelpemidler drev livbåten videre nordover i den kalde vinternatten mens brølet fra havet overdøvet alle rop om hjelp. De to lettkledde maskinfolkene var nær ved å fryse i hjel. Om morgenen ble de berget av en båt utenfor Obrestad. Det var i siste liten, den ene var så nedkjølt at han var bevisstløs. Han ble straks båret i hus og behandlet lenge før de fikk liv i ham.
Vraket av
FAGERLI ble liggende med baugen mot land og hele styrbord side under vann. I dagene etter forliset hadde været bedret seg. Noen av mannskapet strevde seg ut i en robåt i et forsøk på å redde noen av sine eiendeler. De som hadde hatt lugarer på styrbord side, måtte dykke etter dem. Bergningsselskapet Svitzers båt FREDRIKSHAVN var kommet til strandingsstedet, men strømmen var for stri til at dykker kunne gå i vannet den dagen. Bergningsdamperen gikk derfor til Sirevåg og la seg der. Senere dykkerundersøkelse viste at skutebunnen var så ødelagt at FAGERLI ikke lot seg berge.

 

 

History in English:

1878 Built as EFFECTIVE by Short Brothers Ltd, Pallion Yard, Sunderland, England for Anderson, Horan & Co., Sunderland, England. Launched 20/03.
1898
Sold to A/S Fagerli (Røed & Sørensen), Kristiania. Renamed FAGERLI. A considerable repair was carried out at Nylands Værksted, Kristiania. New boilers installed.
1899
Sold to
Aktieselskabet Dampskibet Fagerli (Ths. S. Falck), Stavanger.
1900 Wrecked 23/01 at Kvalbeins Rauna on Jæren whilst on a voyage from Trapani, Sicily, Italy to Kristiansund with salt. 

 

 

           

Kilde: DnV., Lloyd’s, Starke, sunderlandships, boka Skipsforlis rundt Jæren av Erik Bakkevig.
Samlet og bearbeidet av Steinar Norheim
.
Sist oppdatert: 05/10-2022 (SN)