1917

D/s Jotunfjell av Oslo skulde til St. Nazaire med kullast fra Cardiff, men blev lørdag ern. 20de januar torpedert i Spanskebukten av en ubåt som siden dukket op og forlangte at skipperen skulde komme ombord med papirene. Men førend denne kom så langt, forsvandt ubåten, og kaptein Iversen forlot da med alle mand sit skib, som senere blev berget ind til Lorient av en fransk torpedobåt og d/s «Progreso» av Oslo.
_________________________________________________

1917

Søndag morgen 28de januar passerer d/s Argo av Haugesund Inner Dowsing på vei til Rouen med kullast fra Hull. På broen er 2den styrmand og rormand, akter står skipperen i prat med losen. I messen sitter Iste maskinist og styrmand ved sin frokost, og forut under bakken holder 8 mand på med det samme. De dræptes antagelig øieblikkelig ved eksplosjonen som da rammet forskibet. Et avrevet hode kom trillende akterover dækket. Maskinist og fyrbøter løp op av maskinen og likesom de øvrige overlevende til styrbords livbåt der hang utsvinget. De to styrmænd blev tilbake for at låre båten, den kom ned på ende, skipperen faldt ut og druknet. De gjenlevende blev berget av d/s «Europa» og sat iland ved Yarmouth. 3½ minut gik der fra smeldet og til skibet sank med sine 9 døde.
_________________________________________________

1917

Samme søndag morgen sprængtes d/s Heimland I av Oslo og sank øieblikkelig på samme sted med kul som skulde til Frankrike og med 10 mand. Tre overlevende fik karret sig op i en båt og blev berget av en britisk tramp.

Mine tilføyelser om skipene.

JOTUNFJELL: A/S Jotunfjell (Olsen & Ugelstad), Kristiania. 2.492 brt. Bygget 1915 av Great Lakes Engineering Works, Ashtabula, OH, USA.
ARGO:H. M. Wrangell & Co. et. al., Haugesund. 1.261 brt. Bygget 1883 av Martens, Olsen & Co., Bergen.
HEIMLAND I: A/S Heimland (Jens Marcussen,Askerøen), Risør. 505 brt. Bygget 1913 av Fredriksstad Mekaniske >Verksted, Fredrikstad.


Kilde: Diderik Brochmann: Med Norske Skibe I Verdenskrigen.
Skipsforlis 1916 & 1917, Starke.
Tilrettelagt av Per Sundfær.